Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az útfelújítás volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2023. február 23. 13:35
Az útfelújítás volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület február 23-i ülésén az új évi polgármesteri fogadás is szóba került

a képviselő-testület február 23-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése február 23-án a városháza dísztermében. A tanácskozáson a közvilágítás, útfelújítások és az új évi polgármesteri fogadás is téma volt.

Az első felszólaló Kiss Tamásné (Fidesz) volt, aki két témával érkezett az ülésre. Elsőként elmondta, hogy a Temesvári úti kerékpárút egy szakaszán, valamint a Vécsey utcában és Schweidel József utcában továbbra sem ég a közvilágítás.

Második kérdése a Temesvári úti kerékpárútról szólt, amely rossz állapotban van, balesetveszélyes, ezért szeretné, ha felújítanák azt.

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője kifejtette, a közvilágítás miatt helyszíni bejárást tartottak, amelynek során megállapították, hogy egy tavaly nyáron kidöntött lámpaoszlop csatlakozóját egy gépjármű betaposta a földbe, vélhetően ez okozta a kábelzárlatot.

Felkeresték az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t is, a cég a lakótelep melletti parkolóba visszaadta a feszültséget, ott egy ideig világítottak is a lámpák, de most újra hiba tapasztalható. A Vécsey utcai hibás csatlakozót cseréni kell, a munkát megrendelték, azok elvégzése után lehet újra fény, illetve megígérték, hogy megvizsgálják a közvilágítási hálózatot is.

mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kerékpárút kapcsán elmondta, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. folyamatosan kátyúzza a hibákat, legközelebb márciusban lesz bejárás. A kátyúzás csak ideiglenes megoldás, de jelenleg nincs olyan pályázati forrás, amelyből elvégezhetnék a teljes felújítást, viszont a következő pályázati ciklusra elkészített tervek között szerepel a bicikliút rekonstrukciója.

Szintén két témát tárt a grémium elé Mittag Mónika (Fidesz). A Kálvin utcán és a Szegedi-Kiss István utcán több beruházás is volt az elmúlt időszakban, viszont a lakók panaszkodtak arra, hogy több helyen megsérült az úttest a munkálatok során.

Második interpellációjában kiemelte, a városi sportcsarnok és a körforgalom környezet rendezett lett a munkálatok során, ám a Németváros egyik jelképe, a Vereskereszt mellett kiszáradtak a növények.

veres andrás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Molnár Csabától megtudtuk, beszéltek a kivitelezővel, aki a munkálatok befejezése után, március hónapban helyreállítja az utat. A kereszt ügyében Szászné dr. Várkonyi Adrienn városi főkertész válaszolt. Véleménye szerint tavasszal kell elvégezni a tereprendezést, a kiszáradt növények kivételét, majd az ősz folyamán lehet újakat telepíteni.

Veres András (Fidesz) három kérdéssel fordult a képviselő-testülethez. Érdeklődött a Csabai útra tervezett kerékpáros- és gyalogátkelőhelyről, a Csabai úti kerékpárút tervezett felújításáról, valamint elmondta, hogy a Bicerébe vezető út is rekonstrukciót igényel.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester hangsúlyozta: a Gyep utcához tervezett átkelő tervei elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési eljárás zajlik, amely várhatóan március közepén zárul le, utána dönthetnek a kivitelezésről, amely a becslések alapján 2-3 millió forintba fog kerülni.

szalai györgy

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, a Csabai úti kerékpárút felújításához pályázati lehetőséget keresnek, ugyanez a helyzet a Vértanúk útjának két oldalán található bicikliutakkal is, utóbbi esetben már a tervek is rendelkezésre állnak.

A Bicerébe vezető útszakasz Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonában áll, megkeresik őket a helyreállítás ügyében – ígérte Molnár Csaba.

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) a Vértanúk útja és a Bartók Béla utca kereszteződésében található felfestések ügyében kért szót. A tűzoltó laktanya előtt a zebra és a közúti jelzések is lekoptak, a szakasz ezáltal balesetveszélyes.

A polgármester közölte, az út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelése alatt ál, őket levélben megkeresik, hogy fessék újra a jelzéseket.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az utolsó felszólaló Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) volt, aki sérelmezte, hogy nem kapott meghívott a február 4-i új évi polgármester fogadásra. Hozzátette, hogy a felvételek alapján nem volt akkora tömeg, mint az utóbbi években. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy milyen szempontok alapján választották ki a meghívottakat.

Görgényi Ernő aláhúzta: a pandémia óta figyelni kell arra, hogy elkerüljük a zsúfoltságot, ráadásul influenzajárvány is van, ezért idén csak meghívott vendégek vettek részt a fogadáson. A polgármester Gyula városának ötven legnagyobb adófizetőjét, közéleti szereplőket, civil szervezetek vezetőit, önkormányzati intézmények és cégek vezetőit, állami hatóságok és szervezetek vezetőit hívta meg a rendezvényre.

Mint mondta, Galbács Mihályt azért nem hívta meg, mert nem akarta, a jövőben sem fogja, erre nem is köteles.

A képviselő nem fogadta el a választ, ezért arról a grémiumnak kellett szavazni, amely 12 igennel elfogadta a választ.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)