Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elűzték a telet a németvárosi óvodások

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2023. február 21. 16:00
Elűzték a telet a németvárosi óvodások
A gyerekek szalmabábot égettek az Apor téren

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elűzték a telet a németvárosi óvodások február 21-én. A gyerekek a Németvárosi Óvodától vonultak az Apor térre, ahol az Implom József általános iskola diákjai is csatlakoztak hozzájuk.

– Németvároson nagy hagyománya van ennek az ünnepnek – mondta el lapunknak Pálovicsné Czene Ágota intézményvezető. – A program annak idején háromnapos volt, családi házakban és kocsmákban ünnepeltek, feldíszítették a nagyobb termeket papírszalagokkal, ahogy mi is tettük most. 

Elmondta: a farsangi mulatság befejező napja a húshagyókedd volt annak idején, ezzel zárult Németvároson az ünnep, és megkezdődött a böjti időszak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hangsúlyozta: az egykor felnőtteknek rendezett mulatságot a gyerekekhez igazították. Hozzátette: idén kiemelt nevelési feladatuk a hagyományápolás, így még jobban elmélyültek a régi szokásokban, hogy a lehető legrészletesebben tudják azokat átadni az óvodásoknak. 

A gyerekek a hagyományokat felidézve szalmabábot készítettek, ebbe helyezték azokat a cetliket, amiken azt ábrázolták, mitől szeretnének megszabadulni. A felvonuláson a legkisebbek csörgő-zörgő dobozokkal, maskarában zavarták messzire a telet, az Apor téren pedig elégették a bábot.

A program végén a szervezők minden résztvevőt farsangi fánkkal kínáltak meg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2023. február 21. 18:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)