Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Görgényi Ernő: egész jó éve volt Gyula városnak 2022

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. február 05. 11:00
Görgényi Ernő: egész jó éve volt Gyula városnak 2022
Elhangzott Gyula város polgármesterének új évi fogadásán

Évértékelőt tartott Görgényi Ernő február 4-én a gyulai városházán. Az új évi polgármesteri fogadáson elhangzott beszéd teljes szövegét közöljük.

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Egész jó éve volt Gyula városnak 2022.

Miközben még tartott a világjárvány gazdasági életet és közösségi életet rongáló hatása, február 24-én kitört a szomszédos Ukrajnában egy félelmetes háború, amely az elhibázott brüsszeli szankciókkal együtt súlyos csapásokat mért az európai gazdaságra és jólétre, eközben mi Gyulán több fontos célunkat elértük. Mi, gyulaiak újabb lépéseket tettünk 2022-ben közös álmaink megvalósítása felé.

Felépült az Airbus helikopteralkatrész-gyára és elkezdte termelő tevékenységét. Elkészült a Tiborc utca teljes felújítása, megépült a körforgalom a városi tornacsarnoknál és a Várfürdő fejlesztése ügyében is haladást értünk el az új vízi gyermekparadicsom építésével.

Az elmúlt évtized energetikai korszerűsítéseinek, megújuló energiaforrásokra épülő beruházásainak köszönhetően Gyula nyitva maradt és nyitva van most is.

A városban sikerült megőriznünk a politikai stabilitást, és a választópolgárok bölcs döntésének köszönhetően dr. Kovács József képviselő úrral folytathatjuk a városépítő munkát a gyulai polgárok érdekében. És a magyar nép szabad, demokratikus és bölcs akaratnyilvánításának hála, az Orbán-kormány is folytathatja munkáját. Együtt dolgozhatunk azzal a kormánnyal, amely az elmúlt 12 esztendőben mindig segítette városuk ügyeit, együtt dolgozhatunk azzal az országgyűlési képviselővel, aki elkötelezett gyulaiként segíti városunk közösségi céljainak megvalósítását. Kelet-magyarországi, határszéli kisvárosként, Budapesttől 230 kilométer távolságból csak úgy valósíthatjuk meg közös terveiket, ha partnerségre törekszünk a végrehajtó hatalommal és a törvényhozó hatalommal. Közösen kell dolgozzunk a gyulai polgárokért.

Gyula város eredményeinek értékelésekor mindig meg kell vizsgálni, hogy honnan indultunk el.

Nézzük e szemüvegen át például az egyik legfontosabb stratégiai célkitűzésünket, amelyet 2010-ben úgy fogalmaztunk meg, hogy a turizmus mellett a gyulai ipart is fejleszteni kell.

Gyulán utoljára több mint 40 esztendővel ezelőtt, 1979-ben épült új gyárépület. Úgy hívták, hogy relégyár. 30 éve zárták be. Ezek a tények önmagukban is megmutatják az Airbus beruházásának jelentőségét városunk életében.

A rendszerváltozás elhozta a szabadságot és a demokráciát, de sokáig adós maradt a gazdasági fejlődéssel. Gyulán is sorra zárták be az ipari üzemeket az 1990 utáni két évtizedben. A mélypont a tejporgyár bezárása volt 2004-ben, amikor is 240 embert tettek utcára, majd az épületet lebontották, az építési hulladékot ledarálták és a zúzalékból – az egykor meghatározó üzem helyén – parkolókat építettek a Tesco áruház elé. Ez a rombolás egyfajta vadkapitalista Karthago volt.

De mi, gyulaiak nem törődtünk bele abba, hogy Karthago sorsára jussunk. Összefogtunk, és keményen dolgoztunk, így a mélypont után fordulat jött.

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A fordulat a gyulai húsipar újjászervezése volt, amelynek érdekében összefogott a kormány, az önkormányzat és a húsipari szakma. Ezzel kezdetét vette a gyulai ipar újjáélesztése.

A mi víziónk olyan ipari fejlesztés volt, amely képzett szakemberek tudására épül. Mert a tudást mindig megfizetik. A jól jövedelmező munkahelyek pedig itthon tartják a tehetséges szakembereket és a fiatalokat.

Ennek megvalósításában támogatott bennünket Magyarország kormánya, majd abban a megtiszteltetésben lett részünk, hogy a világ egyik legismertebb és legsikeresebb légijárműipari vállalata, az Airbus városukat választotta új helikopteralkatrész-gyára felépítésének helyszínéül. Magyarország kormánya mellett az Airbus is szövetségesünk lett a gyulai gazdaság új korszakának elindítása ügyében.

Új időszámítás kezdete ez a gyulai gazdaság számára, ahhoz hasonló fordulópont, mint amikor Stéberl András beindította a nagyüzemi kolbászgyártást, amely ma is Gyula város egyik sikeres ágazata.

Ahhoz hasonló fordulópont, mint amikor 1959-ben megnyílt a Gyulai Várfürdő, amelynek köszönhetően szállodák, panziók, apartmanok sora épült, és színvonalas vendéglátóhelyek nyíltak az azt követő évtizedekben és a legutóbbi években is.

Ehhez hasonló a mi víziónk az Airbus által elindított iparfejlesztéssel kapcsolatban. Ha a jövőbe tekintünk, lelki szemeink előtt megjelenik egy kibővített Airbus-gyár, amelyet egy jelenleginél nagyobb iparterületen beszállítók, partnerek sokasága vesz körül újabb és újabb üzemek formájában. Az első partner, a felületkezeléssel foglalkozó STU Kft. hamarosan meg is kezdi termelő tevékenységét, újabb jól fizető munkahelyeket biztosítva a gyulai és környékbeli szakembereknek.

Gyula város ez idáig középkori téglaváráról, várszínházáról, a Várfürdő gyógyvizéről, az Almásy-kastélyról, évszázados parkjainak szépségéről, virágos közterületeiről és természetesen a gyulai kolbászról volt ismert nemzetközi szinten.

Az Airbusnak köszönhetően Gyula felkerült a világgazdaság térképére is, de a húsipar jövőjében is van okunk bizakodni. A Gyulahús Kft. idén is Érték és Minőség díjat nyert, ezúttal a Gyulai Májas egyadagos kiszerelésével. Árbevétele meghaladta a 10 milliárd forintot. A gyulai húsiparban a családi vállalkozások is ígéretesen fejlődnek. A Házi-Hús Kft. tulajdonosa, Harald Schuster úr Gyulára költöztette húsfeldolgozó csarnokát. A Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra pedig a Hicu-telepi úton alakított ki új húsfeldolgozó üzemet.

A mi víziónk Gyula, a zöld város, ahol a gazdaság is virágzik.

Vonzó jövőképpel rendelkező városként továbbra is fontos, vagy talán még fontosabb az, hogy szép, egészséges, élhető környezetet biztosítsunk a gyulai polgároknak és a hozzánk látogató vendégeknek. Ezzel kapcsolatban mindig lesznek feladataink.

Legutóbbi kiemelt feladatunk e területen a Tiborc utca komplex felújítása volt. Több évtizede esedékes volt az utca korszerűsítése. Nagyon költséges beruházásra volt szükség. Többször nekifutottunk, próbálkoztunk pályázattal, egyedi támogatási kérelmekkel, hiszen önerőből nem tudtunk volna elegendő pénzt biztosítani a szükséges munkálatokra. 2021 nyarán koronázta siker törekvéseinket, amikor is a kormány 1 milliárd 20 millió forint egyedi támogatást szavazott meg önkormányzatunknak.

A Tiborc utca rehabilitációjával szebb, biztonságosabb és zöldebb lakókörnyezetet hoztunk létre a gyulai emberek és a városba látogató vendégek számára. Ennek közösen örülhetünk mi, gyulaiak!

Az is mindannyiunk örömére szolgál, hogy a kormány támogatásainak köszönhetően 14 helyszínen újítottunk fel utat, építettünk parkolókat. Ennek keretében újítottuk fel a Honvéd utcai lakótelep teljes belső úthálózatát és parkolóit, kiépítettük a Popovits Jusztin utcát, felújítottuk az Esze Tamás és a Scherer Ferenc utcákat is.

A tornacsarnoknál is régóta szerettünk volna körforgalmat. Még 2010 novemberében adtuk be az első olyan pályázatot, melynek segítségével szerettünk volna támogatást kapni a csomópont átépítésére. Ez a csomópont eddig városunk egyik leginkább balesetveszélyes kereszteződése volt. A Belső-Törökzugi lakótelepen, az Észak-Törökzugi lakótelepen és a kettő közötti kertvárosi részen több, mint 4.000 ember él, akik napi gyakorisággal haladnak át ezen a szakaszon, sokan pedig a belváros irányából közlekednek Törökzug felé, ahol bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi centrum is van.

Sok-sok próbálkozást követően végül 2021-ben született meg a kormány támogató döntése és a tavalyi évben el is készült a beruházás.

Az új körforgalom biztonságosabbá teszi a közlekedést, és gyorsabban át lehet hajtani ezen a nagy forgalmú kereszteződésen, amint azt már tapasztalhatjuk az önkormányzati beruházásban 2019-ben megépített Béke sugárúti körforgalom esetén is.

A Tiborc utca komplex felújításának és a városi tornacsarnoknál megépített körforgalomnak a története is arra tanít bennünket, hogy a város számára igazán fontos célokat nem szabad feladni, kitartóan kell küzdeni a közösség számára valóban fontos ügyekért. Az összefogáson alapuló kitartó munkának előbb vagy utóbb, de meg lesz az eredménye.

A turizmus fejlesztése továbbra is kiemelt céljaink között szerepel. Az ipar fellendülése a turizmus további fejlődése mellett szolgálja a közösség érdekeit.

A Gyulai Várfürdő a gyulai turizmus motorja, ezért a Várfürdő fejlesztése érdekében mindig tennünk kell valamit, ami növeli a fürdőnk vonzerejét, valamit, ami erősíti a fenntarthatóságát.

A rendszerváltozás után az első Orbán-kormány fejlesztési programjának köszönhetően indulhatott meg a Várfürdő korszerűsítése, majd egy évtizeden át nem történt jelentős fejlesztés a Gyulai Várfürdőben. A második Orbán-kormány adott ismét lendületet a gyulai turizmus- és fürdőfejlesztési tervek megvalósításának az AquaPalota megépítéséhez nyújtott támogatással, amelynek átadása után megkezdtük a további fejlesztési tervek előkészítését. A legutóbbi európai uniós pénzügyi ciklusban Brüsszel nem engedte uniós támogatásból fejleszteni a magyar fürdőket, ezért a kormány nemzeti forrásból indított fürdőfejlesztési programot. Ennek köszönhetően építhettük meg 2022-ben a vízi gyermekparadicsomot, amely jóval nagyobb a korábbi gyermekmedencénél, és olyan vizes élményelemeket kínál a pancsoló gyermekeknek, amelyeket Magyarországon máshol nem találhatunk.

Újabb attrakció, amely új vonzerő, újabb ok arra, hogy a gyermekes családok Gyulára utazzanak kikapcsolódni, a gyulai családok pedig a Gyulai Várfürdőben találják meg a nyári kikapcsolódás felhőtlen örömét.

A családos turistáknak és a gyulai családoknak épül a gyermekszabadidő-központ az egykori alispáni ház felújítása keretében, uniós támogatás segítségével. Újabb, városképünket meghatározó műemlék épületet újítunk fel, és alakítunk át úgy, hogy az turisztikai funkciót is nyerjen.  Az épületben és annak kertjében játszóházat alakítunk ki több korosztály számára, és gyermekmegőrző szolgáltatást is biztosítunk. Ez a gyulai szülőknek is hasznos lehet, de a gyermekeikkel hozzánk látogató turistáknak is jó lehetőség arra, hogy amíg gyermekeik biztonságban játszanak, a szülők édes kettesben töltsék az időt érdekes vagy romantikus gyulai programokkal. Hátha éppen városunk kínál felejthetetlen órákat ahhoz, hogy tovább gyarapodjon a család…

Elvégre családbarát önkormányzat vagyunk. Ezért is volt fontos a gyermekétkeztetés ügye. Látom, hogy vannak önkormányzatok, amelyek piaci alapon működő vállalkozásokat bíznak meg a gyermekétkeztetés feladatával. Mi azonban azt látjuk, hogy a szülők által fizetett térítési díjak, az állami normatív támogatás és az önkormányzati támogatás is nehezen biztosítja azt, hogy változatos, jóízű és egészséges ételek kerüljenek a gyermekek asztalára nap mint nap. Nehéz elképzelni, hogy miként lehet ebből a pénzből változatos, jóízű és egészséges ételeket készíteni a gyermekek számára, ha a vállalkozó ebből még nyereséget is szeretne kivenni. Ezért hosszú távon nonprofit feladatként, önkormányzati cég által végzett feladatként tekintünk a gyermekétkeztetésre, a közétkeztetésre. Ezért pályáztunk a Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületének kialakítására. A pályázatot megnyertük. Az egykori relégyár pusztuló épületét megvásároltuk. A rendszerváltozás utáni privatizációs visszásságok egyik bizonyítékát látom abban, hogy a Ganznak, ennek az egykor eredményesen működő, magyar tulajdonú vállalatnak az üres és pusztuló gyulai üzemcsarnoka végül egy indiai hátterű vállalaté lett. Tőlük vettük meg és uniós, valamint kormányzati támogatásból, 725 millió forintos projekt keretében alakítottuk ki benne a Gyulakonyha új, 21. századi, korszerű technológiával felszerelt üzemét. Régi adósságunk volt az, hogy a dolgozók számára korszerű és egészséges munkafeltételeket biztosítsunk. Most ez is sikerült.

És ha már egészségről beszélek, nem hagyhatom ki, hogy jelentést tegyek Önöknek az erdőtelepítési programunk állásáról.

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az erdők rendkívül jelentős szerepet játszanak a klímaváltozás káros hatásainak enyhítése során. Minél több az erdő, annál tisztább a levegő, annál gazdagabb az élővilág, és bizony az aszály káros hatásaink mérséklésében is közreműködik az erdő. A város körüli erdők gyarapítása ezért kiemelt jelentőségű programja városunknak. Célunk az, hogy újabb erdők telepítésével zöld gyűrűt hozzunk létre Gyula város körül.

Ennek érdekében a Kálvária domb mögötti önkormányzati tulajdonú területen – kormányzati támogatással – mintegy 10 hektár, őshonos elegyfajokkal gazdagított tölgyerdőt ültettünk.

Az egykori szennyvíztelep területén, az eleki út mellett 3,5 hektáron ugyanilyen erdőt telepítettünk. Az aszályhoz képest mindkét ültetvény megfelelő állapotban van. Ezeket az új ültetvényeket 12 évig gondozzuk aktívan annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink élvezzék majd előnyös környezeti hatásaikat. És dolgozunk újabb területek erdősítésének előkészítésén.  

A pandémia, majd az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére sem hanyagoltuk el parkfenntartási, virágosítási feladatainkat. Ezt látják és dicsérik a hozzánk látogató vendégek, a Virágos Magyarország Országos Környezetszépítő Verseny szakmai zsűrije pedig a rangos Aranyfa-díjjal fejezte ki elismerését.

Az, hogy közösségi szinten törekszünk az egészséges környezet fejlesztésére, még nem ment fel bennünket az alól az egyéni kötelezettség alól, hogy óvjuk egészségünket. Ehhez is igyekszik önkormányzatunk megteremteni a feltételeket, és nem csak a felnőttek számára. Már a gyermekek körében egyedülálló szűrőprogramokat működtetünk, tavaly pedig dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos úr- vagy ahogyan mindenki emlegeti, Abdul doktor kezdeményezésének köszönhetően olyan programot indítottunk útjára, amely országos hírnevet szerzett és amelyet országszerte egyre több önkormányzat, egyre több köznevelési intézmény követ. Abdul doktor javaslatára minden gyulai köznevelési intézménynek EpiPen oldatos injekciót vásároltunk, amely az allergiás gyermekek életének megmentésére szolgál. Már kellett is használni, az élet bizonyította, hogy sajnos szükség van az EpiPenre minden köznevelési intézményben. Ez is kellett ahhoz, hogy a szülők érezzék, hogy gyermekeik biztonságban vannak a gyulai bölcsődékben, óvodákban, iskolákban.

Sokszor egy beruházás jelentőségét nem annak összege mutatja meg. Mindössze 15 millió forintos minisztériumi támogatásból korszerűsítettük a Mogyoróssy Könyvtár gyermekkönyvtárát. Ez pénzügyi megközelítésben eltörpül a milliárdos összegű projektek mellett, mégis, talán éppen a megújult gyermekkönyvtárnak köszönhetően ismeri meg és szereti meg sok gyulai gyermek a könyvek világát, az olvasás örömét, és válik művelt alkotó polgárrá. Olyan művelt, alkotó szellemiségű polgárrá, aki majd éppen Gyulán tesz valami maradandót a közösség javára. Olyan művelt polgárrá, aki Gyulán, a Kultúra Magyar Városában rendszeresen látogatja majd a Várszínház előadásait, szívesen megy koncertre, megnézi a kiállításokat, és örömmel szakít időt egy-egy író-olvasó találkozóra. A mai kisgyerekek és fiatalok a mai felnőttek között is találnak követendő példákra, ha kultúrembereket keresnek, hiszen a Várszínház nyári évada jobbára telt házas előadásokkal ment, az Almásy-kastélynak közel 80.000, a várnak majd’ 100.000 látogatója volt tavaly. Rendkívül népszerű volt a Sisi-kiállítás mintegy 15.000 belépővel és a Magyar Géniusz kiállítás is nagy sikert aratott.

Kultúránkat meg kell védeni és éltetni kell, tovább kell örökíteni az utánunk jövő nemzedékeknek. Mert ahogyan a bölcs intelemből tudjuk: nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.

Kultúránk fenntartásához, közösségi céljaink eléréséhez nem elegendő az állami és az önkormányzat támogatás. A polgári kultúra legnemesebb hagyományai közé tartozik a tehetős polgárok mecénás attitűdje. Vannak, akik úgy adományoznak önzetlenül nemes célokra, hogy kilétüket titokban tartják. Mások nyilvánosan segítenek közösségi célokat magánvagyonukból. A nyilvánosság erejével nemes cselekedetüket követendő példaként állíthatjuk a társadalom elé. A követendő jó példa megvilágítása és a hála kifejezése vezérelte a képviselő-testületet akkor, amikor idén januárban megalapította a Pro Mecenatura Urbis Gyula kitüntető díjat. Ezt a díjat azok a magánszemélyek és cégek kaphatják, akik a kultúra, a sport, a rászorulók megsegítésének ügyét, vagy a civil szervezetek céljait támogatják anyagilag. Az első díjátadásra – hagyományteremtő szándékkal – ma este kerül sor.

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A jelentősebb projektek ismertetése is meghaladná a mai évértékelő beszédhez illó időkeretet, így nem élek vissza türelmükkel. Bízom benne, hogy olvassák, nézik, hallgatják a helyi és megyei sajtót, és követik Facebook oldalamat, így év közben értesülhetnek mindazon eseményekről, amelyek szerintem említésre méltóak.

Annyit azért el kell mondanom, hogy önkormányzatunk tavaly összesen 6 milliárd 114 millió forint összeértékben bonyolított le pályázatokat. Ebben az összegben az önkormányzati cégek beruházásai nincsenek benne. Ebből a több, mint 6 milliárd forintból 419 millió forint az önkormányzati önerő. A nemzetközi környezet miatti nehéz gazdasági helyzetben, az energiaköltségek jelentős emelkedése mellett is képesek voltunk arra, hogy saját adóbevételeinkből 419 millió forinttal kiegészítsük a pályázati támogatásokat, így biztosítva a közösségi beruházások megvalósítását. Ezért köszönet és hála illeti az adófizető polgárokat és vállalkozásokat!

Hálásan köszönöm mindazok munkáját, akik tettek valamit városunkért, a gyulai polgárok közös céljainak megvalósulásáért. A közélet klasszikus csapatmunka, jó szellemiségű, felkészült, elkötelezett emberekből álló közösség tud eredményes munkát végezni. Szerencsés vagyok, mert ha városunk alpolgármestereit, a képviselőtársaim nagy többségét, a polgármesteri hivatal vezetését és szakembereit, a városi cégek és intézmények vezetőit, szakembereit nézem, akkor örömmel állapítom meg, hogy csupa jó szellemiségű, lokálpatrióta, felkészült és elkötelezett emberrel dolgozhatok együtt szeretett városunkért. Ez is arra ösztönöz, hogy bizakodva tekintsek a 2023. év elé.

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Kedves vendégeink!

2023 is biztatóan indult. A kormány 430 millió forint egyedi támogatást biztosít önkormányzatunknak, amely támogatást a gáz- és villanyszámlák kiegyenlítésére fordíthatjuk. E segítség nélkül ezt a 430 millió forintot máshonnan kellett volna elvenni, több területről nagyon hiányzott volna ez az összeg.

Tavaly a turizmus teljesítménye megközelítette a pandémia előtti utolsó békeév, 2019 számait. A Gyulán töltött vendégéjszakák száma, a Várfürdő, a vár és a kastély látogatószáma mind-mind meghaladta a tervezettet. Gyula nyitva van és Gyula nyitva marad. Jó esélyünk van arra, hogy a gyulai turizmus az idén is jól teljesít. A megközelíthetőségünk is nagyságrendekkel javult annak köszönhetően, hogy immár Tiszakécskétől utazhatunk az M44-esen, amelynek befejező szakaszát már elkezdték építeni.

Idén is fontos fejlesztésekre készülünk. Bicikliutat építünk a Nagyváradi úton. Elkezdődik a Százéves Cukrászda és a Ladics-ház felújítása. Az Airbushoz vezető Rosu utca kiépítése is megkezdődik. Külterületi útjainkat is nagy léptékben fejleszthetjük, mert erre a célra a kormánytól 284 millió forintot nyertünk.

Az év egyik nagy kihívása lesz a Gyulahús Kft. fejlesztési terveinek megvalósítása. Közel 5 milliárd forint pályázati támogatást nyertünk a kormánytól (ez sem uniós forrás!), azonban a szükséges korszerűsítés megvalósításához közel kétszer ennyi önerő kellene. A tőkebevonásra még nem találtunk jó megoldást, de dolgozunk az ügy érdekében.

És továbbra sem mondunk le a vasútállomás felújításáról, amely tavaly nyáron elkezdődött volna, de a háború és a brüsszeli szankciók miatti áremelkedések miatt nem bizonyult elegendőnek az az összeg, amelyet a MÁV üzleti tervében a gyulai állomás felújítására beterveztek. De már megszoktuk, hogy vidéki kisvárosként mindig hátrányos helyzetből indulunk, százszor kell nekifutni céljaink megvalósításának, de ha kell, százegyedszer is nekiindulunk.

Az energetikai korszerűsítéseket tovább folytatjuk. Tervekkel több esetben rendelkezünk, és már vannak jól előkészített és hamarosan induló beruházások is, amelyek az energiaköltségek csökkentését célozzák. A Gyulahús nagyméretű napelemes rendszert fejleszt, mint ahogyan a Gyulai Várfürdő is tovább bővíti napelemes kiserőművét: az idén 450 kW csatlakozási teljesítményű napelemes kiserőművet épít ki a meglévő 50 kW teljesítményű napelempark mellé. A húskombinát mögötti IV-es termálkutat újból beüzemelik, a vezetéket felújítják, hőközpontot építenek ki, és fűtésre fogják használni a kút vizét, ennek köszönhetően jövő télen újra működhet az 50 m -es versenyuszoda.

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Tisztelt Vendégeink!

Egy esztendeje abban reménykedtünk, hogy véget ért a pandémia és regenerálódik a gazdaság, újraéled a közösségi élet. Egyikőnk sem sejtette, hogy olyan háború tör ki a szomszédunkban, amely formálisan Oroszország és Ukrajna között dúl, ami önmagában is veszélyes helyzet volna. Ám a helyzet annál is sokkal veszélyesebb, mert ebben a háborúban láthatóan a világ legerősebb katonai hatalma, az Amerikai Egyesült Államok áll szemben a világ egyik legerősebb katonai hatalmával, Oroszországgal. Valójában atomhatalmak közötti konfliktusról van szó. Ilyen veszélyes, Európában dúló háborút a ma élő nemzedékek egyike sem élt meg felnőtt fejjel.

Megélt élettapasztalatok hiányában is valamennyien tudjuk, hogy fontosak a beruházások, fontos az életszínvonal, fontos a béremelés, de igazán egy valami számít. Az számít igazán, hogy békében élhetünk, vagy háborúzunk. Építeni, gyarapodni csak békében lehet. A háború csak rombolni tud. Ezt a tapasztalati tudást mi magyarok a génjeinkben hordozzuk. Ezért ebben az évben egyetlen kérdés van: békében élhetünk-e továbbra is? Magyarország békét akar, Gyula város polgárai békét akarnak. Legyen béke!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)