Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Duna Aszfalt Zrt. kapta a Pro Mecenatura Urbis Gyula elismerést

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. február 04. 20:40
A Duna Aszfalt Zrt. kapta a Pro Mecenatura Urbis Gyula elismerést
Új évi polgármesteri fogadást rendeztek a városházán

A Pro Mecenatura Urbis Gyula díjat Puskás Béla, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. területi igazgatója vehette át Görgényi Ernő polgármestertől

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Új évi polgármesteri fogadást rendeztek február 4-én a gyulai városházán. Az eseményen Görgényi Ernő köszöntötte a megjelenteket, átadták a Pro Mecenatura Urbis Gyula elismerést, majd koncertet adott a PowerBeat Ütőegyüttes.

– Egész jó éve volt Gyula városnak 2022 – kezdte évértékelő beszédét Görgényi Ernő. – Miközben még tartott a világjárvány gazdasági életet és közösségi életet rongáló hatása, február 24-én kitört a szomszédos Ukrajnában egy félelmetes háború, amely az elhibázott brüsszeli szankciókkal együtt súlyos csapásokat mért az európai gazdaságra és jólétre, eközben mi Gyulán több fontos célunkat elértük. Mi, gyulaiak újabb lépéseket tettünk 2022-ben közös álmaink megvalósítása felé.

Felépült az Airbus-gyár, amely megkezdte a termelést, elkészült a Tiborc utca felújítása és a körforgalom a városi tornacsarnoknál, a Gyulai Várfürdőben pedig átadták a megújult gyermek-víziparadicsomot – sorolta a polgármester.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Úgy fogalmazott: a városban sikerült megőrizni a politikai stabilitást, miután a választók ismét Kovács József országgyűlési képviselőnek szavaztak bizalmat, valamin továbbra is együtt dolgozhatnak az Orbán-kormánnyal, amely az elmúlt tizenkét évben mindig segítette a fürdőváros ügyeit.

Mint mondta, 2010-ben az egyik legfontosabb stratégiai célkitűzésük az volt, hogy fejlesszék a gyulai ipart. Legutoljára 1979-ben épült új gyár, a relégyár épülete, amelyet harminc éve zártak be, ez is mutatja az Airbus beruházásnak jelentőségét.

Véleménye szerint a fordulat a gyulai húsipar megmentése volt, amely érdekében akkor az önkormányzat, a kormány és a húsipari szakma is összefogott.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A mi víziónk olyan ipari fejlesztés volt, amely képzett szakemberek tudására épül. Mert a tudást mindig megfizetik. A jól jövedelmező munkahelyek pedig itthon tartják a tehetséges szakembereket és a fiatalokat – fogalmazott Görgényi Ernő, hozzátéve, hogy az Airbus-gyár felépülése ahhoz hasonló fordulópont, mint amikor Stéberl András beindította a nagyüzemi kolbászgyártást, vagy amikor 1959-ben megnyílt a Gyulai Várfürdő.

A húsipar jövőjében is bizakodhatunk, hiszen a Gyulahús Kft.-t idén is díjjakkal ismerték el, árbevételük meghaladt a 10 milliárd forintot, a Házi-Hús Kft. Gyulára költöztette a feldolgozó csarnokát, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra pedig új feldogozóüzemet alakított ki.

A mi víziónk Gyula, a zöld város, ahol a gazdaság is virágzik. Vonzó jövőképpel rendelkező városként továbbra is fontos, hogy szép, egészséges, élhető környezetet biztosítsunk a gyulai polgároknak és a hozzánk látogató vendégeknek. Ezzel kapcsolatban mindig lesznek feladataink – mondta a városvezető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A legutóbbi kiemelt feladat ezen a területen a Tiborc utca régóta húzódó rehabilitációja volt, amelyre 1 milliárd 20 millió forint egyedi támogatást biztosított a kormány, de további tizennégy helyszínen újítottak fel utakat, építettek parkolókat, továbbá megépült a körforgalom a tornacsarnoknál, amelyre még 2010 novemberében adták be az első pályázatot.

– A turizmus fejlesztése továbbra is kiemelt céljaink között szerepel. Az ipar fellendülése a turizmus további fejlődése mellett szolgálja a közösség érdekeit – húzta alá Görgényi Ernő. Mint mondta, a turizmus motorja a Gyulai Várfürdő, ezért annak fejlesztése érdekében mindig tenni kell valamit. A gyermek-víziparadicsom a gyermekes családokat vonzza a városba, ahogy az egykori alispáni lak helyén épülő gyermekszabadidős központ is vonzerő lesz.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kiemelte: családbarát önkormányzatként a gyermekétkeztetés ügye is fontos volt, ezért is pályáztak a Gyulakonyha NKft. új épületének kialakítására, amelyet meg is nyertek, a célra a relégyár egykori épületét vásárolták meg. A 725 milliós projekt keretében egy új, a 21. századnak megfelelő technikával felszerelt üzemet hoztak létre.

A polgármester beszélt az erdőtelepítési programról is, amelynek keretében a Kálvária-domb mögött egy 10 hektáros, őshonos elegyfajokkal gazdagított tölgyerdőt telepítettek, az egykori szennyvíztelep helyén pedig egy ugyanilyet 3,5 hektáron, valamint dolgoznak további területek erdősítésén is. Nem hanyagolták el a parkosítási és virágosítási feladatokat sem 2022-ben, amelynek eredményeként a Virágos Magyarország Aranyfa díjjal ismerte el a fürdővárost.

Országos hírnevet szerzett az a program, amelyet Abdulrahman Abdulrab Mohamed főorvos kezdeményezésére indítottak el, ennek eredményeként minden gyulai köznevelési intézményben van már EpiPen oldatos injekció, amely az allergiás gyermekek életének megmentésére szolgál.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– Sokszor egy beruházás jelentőségét nem annak összege mutatja meg. Mindössze 15 millió forintos minisztériumi támogatásból korszerűsítettük a Mogyoróssy János Városi Könyvtár gyermekkönyvtárát. Ez pénzügyi megközelítésben eltörpül a milliárdos összegű projektek mellett, mégis talán éppen a megújult gyermekkönyvtárnak köszönhetően ismeri meg és szereti meg sok gyulai gyermek a könyvek világát, az olvasás örömét, és válik művelt, alkotó polgárrá.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: a Gyulai Várszínház nyári évada jobbára telt házas előadásokkal ment, az Almásy-kastélynak 80 ezer, a gyulai várnak közel 100 ezer látogatója volt az elmúlt évben.

Hozzátette: az önkormányzat összesen 6 milliárd 114 millió forint értékben bonyolított le pályázatokat, ebből 419 millió forint önkormányzati önerő volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– 2023 is biztatóan indul – fogalmazott a városvezető. A kormány 430 millió forint egyedi támogatást biztosított az önkormányzatnak, amelyet a gáz- és villanyszámlák kiegyenlítésére fordíthatnak, jó esély van arra, hogy a turizmus is jól fog teljesíteni, valamint idén is fontos fejlesztésekre készülnek: megépül a kerékpárút a Nagyváradi úton, elkezdődik a Százéves cukrászda és Ladics-ház felújítása, a Rosu utca kiépítése és további külterületi utak felújítása. Nagy kihívás lesz a Gyulahús Kft. fejlesztési terveinek megvalósítása, nem mondanak le a vasútállomás felújításáról sem, illetve folytatódnak az energetikai korszerűsítések is.

Mint mondta, a pandémia után nem sejtettük, hogy háború tör ki a szomszédban. Mindenki tudja, hogy fontosak a beruházások, az életszínvonal, de igazán egy dolog számít, hogy békében élhetünk-e vagy háborúzunk.

– Ezért ebben az évben egyetlen kérdés van: békében élhetünk-e továbbra is? Magyarország békét akar, Gyula város polgárai békét akarnak. Legyen béke! – zárta beszédét Görgényi Ernő.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A köszöntő után következett a Pro Mecenatura Urbis Gyula díj átadása. Az elismerést azok a természetes vagy jogi személyek kaphatják, akik a város fejlődése érdekében magánvagyonukból, társasági részesedésükből vagy társaságuk, szervezetük vagyonából jelentős mértékben támogatják Gyula városát, illetve bármely olyan szervezetet, amely a településhez kapcsolódó közfeladat ellátásában részt vállal.

A díjat 2023-ban a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. érdemelte ki, az elismerést Puskás Béla, a cég területi igazgatója vette át.

A méltatásban elhangzott, Gyula város közösségének kiemelten fontos, hogy legyenek sikeres sportegyesületek, ahol a gyerekek kiteljesedhetnek, ahol a fizikai és lelki egészség áll a középpontban, ahol a sport tényleg örömforrás.

A Gyulasport NKft. sportiskolájában közel 500 igazolt sportoló edz négy szakosztályban. Az általuk szervezett rendezvények rendre sikeresek, a sportlétesítményeik az elmúlt évek nehézségei ellenére is stabilan működnek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A mindennapok azonban elképzelhetetlenek tettre kész, sikeres partnerek nélkül, közülük is kiemelkedik az ország egyik vezető nagyvállalata, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt., amely társadalmilag felelős cégként kiemelt figyelmet szentel a tehetséggondozás, az egészségügy, a sport és a közlekedésbiztonság támogatásának.

Kiemelték: a cég közel 800 millió forintos tao-támogatásán keresztül fedezi a Gyulasport Nonprofit Kft. működési költségeinek számottevő részét, valamint a tervezett fejlesztésekre is lehetőséget adott és ad.

A Duna Aszfal Zrt. támogatásának köszönhetően megújult a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnok, felújították a teljes lelátót, az öltözőket, a fény- és hangtechnikai rendszert, az elektromos hálózat, valamint megújulhatott a tetőszerkezet is. Napelemeket telepítésére és utólagos hőszigetelésre is sor került. Az Id. Christián László Városi Sporttelepen többek között sor kerülhetett több labdarúgópálya felújítására, pályakarbantartó gép beszerzésére, valamint új járdák is épültek. Mindezeken felül a támogatásból három darab 8+1 személyes kisbuszt vásároltak. A támogatás elsődleges hozadéka az utánpótlás-nevelés fejlődése, amelynek köszönhetően az utánpótlásbázis egyre stabilabb.

Az elismerés átadása után a PowerBeat Ütőegyüttes adott koncertet, majd pezsgős koccintás zárta a fogadást.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)