Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepélyesen átadták a felújított Tiborc utcát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. december 11. 18:45
Ünnepélyesen átadták a felújított Tiborc utcát
A körforgalomban hagyományteremtő szándékkal karácsonyi installációt helyeztek el

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Forralt borral, teával és pogácsával várták az érdeklődőket december 11-én, a teljesen felújított Tiborc utca átadóünnepségén. A beruházáshoz 1 milliárd 20 millió forint egyedi támogatást nyújtott a kormány, amelyet a gyulai önkormányzat 120 millió forint önerővel egészített ki.

A megjelenteket elsőként Kiss Szabolcs önkormányzati képviselő köszöntötte, aki felidézte, közel egy évvel ezelőtt tartottak lakossági fórumot, amelyen beszámoltak arról, hogy nemsokára elindul a Tiborc utca felújítása. A beruházás végül idén, április 1-jén kezdődött el.

A beruházás két szakaszra lett bontva: az első a várkerttől a Szélső utcáig, a második a várkerttől a Nagyváradi útig tartott.

Az első szakaszban mintegy 578 méter hosszúságban épült meg az új utca, hiszen a munkálatok telekhatártól telekhatárig tartottak. Kicserélték a vízvezetéket, felújították a csapadékelvezetőt, megújult a 7 méter széles pályatest, kicserélték az oszlopokat, valamint a korábbi merőleges parkolók helyett párhuzamosakat hoztak létre – mondta a képviselő.

Hozzátette: megújultak a zöldfelületek, amelyekről kikérték a lakók véleményét is. Megkérdezték, hogy egyszerű pázsit legyen vagy vállalják, hogy ha cserjékkel ültetik be a területeket, akkor gondozzák azokat, amíg meg nem erősödnek. Mint mondta, ha valakik végigsétál az utcán, az láthatja, hogy a lakosok pozitívan álltak a kérdéshez.

A második szakaszon 495 méter hosszan újult meg az úttest, ahol felmarták a kopóréteget, újat fektettek le, valamint új szegélyt is kiépítettek.

Görgényi Ernő, Kovács József és Kiss Szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő polgármester beszédében úgy fogalmazott, „egész jó éve volt Gyula városának”: több mint 40 év után gyár épült, az Airbus telephelyén már a termelés is elkezdődött, a Gyulai Várfürdőben elkészült a gyermek-víziparadicsom, körforgalom épült a városi tornacsarnoknál, valamint a Tiborc utca beruházása is a végéhez ért.

Kiemelte: az utca felújítása évtizedek óta szükséges volt már, az újjáépítés terveinek kidolgozásához már 2010-ben hozzáláttak. Pályáztak is 2012-ben, de egyetlen ponttal lemaradtak a támogatásról. Ezután nem volt olyan pályázati lehetőség, amely feltételeinek megfelelt volna a Tiborc utca, ezért más megoldást kerestek, egyedi kormányzati támogatást próbáltak kilobbizni. Számtalan minisztériumot jártak végig Kovács József országgyűlési képviselővel, de minden elutasítás csak erősítette az akaratot.

Mint mondta, a remény első csillaga 2020 augusztusában ragyogott fel, amikor Palkovics László technológiai és innovációs miniszter egy beosztottja tájékoztatott levélben arról, hogy a minisztérium előterjesztést készített a felújításról a kormány számára. A döntésre a koronavírus-járvány miatt várni kellett, de az országgyűlési képviselővel ebben az időszakban is megragadtak minden alkalmat, hogy emlékeztessék a kormányzati vezetőket a beruházás fontosságáról. Végül 2021. július 7-én érkezett meg a hír a pozitív elbírálásról, amelyben a kormány úgy határozott, 1 milliárd 20 millió forint támogatást nyújt a fürdővárosi önkormányzatnak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A városvezető elmondta azt is, az ünnepi hangulathoz a város köztereinek feldíszítése is hozzájárul, idén a Tiborc utcai körforgalomban is karácsonyi installációt helyeztek el, hagyományteremtő szándékkal.

Utoljára Kovács József köszöntötte az ünnepségen résztvevőket. Visszaemlékezett, hogy a döntés előtti hetekben Orbán Viktor miniszterelnöknél járt egy személyes megbeszélésen, ahol őt és a többi képviselőt is a saját körzetükről kérdezték, valamint arról, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének ott megvalósítani. A képviselő első helyen a Tiborc utcát említette, amely már több évtizedes hiányossága a városnak.

A köszöntők után okleveleket adtak át a beruházásban résztvevőknek, majd az Erkel Ferenc Vegyeskar adott rövid ünnepi műsort. Az ünnepség zárásaként Görgényi Ernő, Kovács József és Kiss Szabolcs együtt kapcsolták fel a karácsonyi installáció világítását.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)