Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három érdekesség a töltött káposztáról, amit valószínűleg Ön sem tudott

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. december 07. 16:30
Három érdekesség a töltött káposztáról, amit valószínűleg Ön sem tudott
Hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06 80 900 368

Ön tudta, hogy közel 7400 darab töltött káposzta elkészítésével állítottak világrekordot Magyarországon? A következőkben eláruljuk Önnek, hogy honnan is ered ez a finomságunk, valamint azt is, hogy a történelem során milyen különleges alapanyagokat hagytunk magunk mögött. Továbbá terítékre kerül majd a jómódúak háztartását gazdagító rizs kapcsolata is a töltött káposztával.

1. A töltött káposzta a török hódoltságot követően terjedt el. A hazai konyhában az elődje pedig a káposztás hús volt. Ez a típusú étel marhahúsból készült, töltelék még nem létezett. A töltött káposzta az alapanyagoktól és az elkészítési módoktól függetlenül egész Euróban elterjedt, és közismert étellé vált. A balkáni népek szőlőlevélbe burkolnak, míg vannak, akik a húst gombával, kukoricával, árpával vagy kölessel helyettesítik.

2. Magyarországon a rizstermesztés csak a 18. században kezdődött. A népi táplálkozási szokásokat tekintve az étkezések során ebben az időben rizs aligha került fel az asztalra. Elsősorban a vagyoni állapottal függött össze, ami azt jelentette, hogy a paraszti háztartásokban rendszerint egy olcsóbb megoldást (pl. kását) választottak a töltelék részeként.  

3. 7377 szabályos formájú és méretű töltelékkel készítették el Tetétlen községben a rekordmennyiségű káposztát, majd főzték meg egyszerre mindezt egy helyszínen és egy edényben egy majdnem 2000 literes üstben. Ehhez pedig egy tonna káposztát szereztek be, ebből ténylegesen 600 kg-ot használtak fel, valamint 531 kg hús került a töltelékbe.

Tulajdonképpen mindegy, hogy a hajdúsági, a szatmári vagy a szabolcsi töltött káposztát szeretjük, teszünk-e bele szalonnát vagy sem, rizzsel készítjük vagy más típusú töltelékalapanyagot használunk, hogyan fűszerezzük, édes vagy savanyú a kész étel. Egy dolog biztos: sokszor felkerül az asztalra, és legtöbbünk rendkívüli módon szereti.  Így a nyugdíjas ellátottjaink kedvére a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió (BTESZ) étlapján is szerepel ez a finomság.

A finom ebédért nem kell bekapcsolnia a tűzhelyét. A BTESZ állami támogatással és ingyenes házhoz szállítással biztosít kedvezményes, kétfogásos menüt (leves+főétel) nyugdíjasoknak. Önnek csupán változatos étlapunkról kell választania. További információkért hívja ingyenesen a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió zöld számát: 06 80 900 368, vagy tekintse meg a rendelés menetét a https://btesz.hu/etlap-b/ honlapon.

Válasszon jövő heti étlapunkról, majd hívjon minket:

12.12. HÉTFŐ
A: Magyaros gombaleves – bolognai spagetti
B: Grízgaluskaleves – fokhagymás sertésszelet paradicsomos káposztafőzelék

12.13. KEDD
A: Tökleves – rántott sertésszelet, rizibizi
B: Tarhonyaleves – brassói aprópecsenye, forgatott burgonya

12.14. SZERDA
A: Karalábéleves – bakonyi csirketokány, főtt tészta
B: Csontleves – rúd fasírt, zöldborsófőzelék

12.15. CSÜTÖRTÖK
A: Pirított tésztaleves – párolt sertésszelet, sóskamártás, főtt burgonya
B: Magyaros burgonyaleves – tejszínes csirkemell, kuszkusz

12.16. PÉNTEK
A: Hamis gulyásleves – káposztás kocka
B: Vegyes zöldségleves – sült kolbász, sárgaborsó-főzelék

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)