Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Meggyújtották a város adventi koszorújának első gyertyáját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. november 27. 19:54
Meggyújtották a város adventi koszorújának első gyertyáját
Az érdeklődőket karácsonyi vásár és zenés programok várták

Karácsonyi vásárral és zenés programokkal várták az érdeklődőket advent első vasárnapján Gyulán. A Harruckern téren fellépett a Calliope Színjátszó Kör, a Bab Társulat és az Erkel Ferenc Vegyeskar. Ezt követően az ünnepi köszöntők hangzottak el.

Kónya István gyújtotta meg az első gyertyát a város adventi koszorúján

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács József országgyűlési képviselő beszédében elmondta, az advent a latin adventus domini kifejezésből ered, amely azt jelenti, az Úr eljövetele. Kifejtette, évszázadokkal ezelőtt Szent Márton napjához kötötték az adventi időszak kezdetét, majd VII. Gergely pápa rendelte el a négy hétből álló adventi periódust.

A megjelenteket köszöntötte Kónya István, Gyula város alpolgármester is. Aláhúzta: a liturgia szimbolizmusa az adventet a hajnalhoz hasonlítja, mert ahogy a hajnal is jelzi a napfelkeltét, úgy az advent a Jézus Krisztus születésére való várakozás, a felkészülés jegyében telik. Mint mondta: erre utal az időszak hagyományos liturgikus színe, a lila is, amely a hajnalpírt idézi.

– Advent első vasárnapja úgy kezdetre figyelmeztet. A kedves advent azért mozgatta meg hosszú évszázadok keresztény népét, mert karácsony nagy ünnepére készülődtek – fogalmazott az alpolgármester, majd hozzátette, hogy az ünnepre vezető előkészület mára megszürkült. Aláhúzta: fontos lenne tennünk azért, hogy ez a várakozás újra olyan tiszta legyen, mint a gyermekeké, hogy valóban átérezzük, készülünk valamire.

A köszöntők után az egyházak képviselőinek gondolatai következtek: Merényi Zoltán baptista lelkész, Pápai Attila evangélikus lelkész, Baráth János református lelkész és Márk Tivadar román ortodox lelkész beszéltek az ünneplőkhöz. A város adventi koszorúját Kovács Péter esperesplébános áldotta meg. Ezt követően Kónya István gyújtotta meg az első gyertyát.

A folytatásban a Kossuth téri koszorún is meggyújtották az első gyertyát a Karácsonyi János általános iskola gyermekkórusának közreműködésével.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)