görgényi ernő és veres andrás
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter
Átadták a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra új üzemcsarnokát november 24-én. A Hicu telepi úton található üzem napi három tonna húskészítmény gyártására alkalmas, amely tízszerese az eddigi kapacitásnak.
A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester köszöntötte. Mint mondta, optimistának kell lenni ahhoz manapság, hogy lehetőségeket lássunk a gazdaság fejlesztésére, hiszen az orosz–ukrán háború és a szankciók olyan gazdasági helyzetet idéztek elő, amelyek rendkívül nehezen kiszámítható üzleti környezetet teremtettek.
Kiemelte: erőt meríteni van miből, előttünk van a nagy elődök példája, többek között Stéberl Andrásé, aki a gyulai nagyüzemi húsipar megteremtője volt. Ő 1914-ben, az első világháború kitörésekor nyitotta meg első hentesüzletét.
Veres András, a manufaktúra ügyvezetője elmondta, 2020-ban döntöttek úgy, hogy bővíteni szeretnék a meglévő húsüzemet, amelynek gyártókapacitása akkor arra volt elegendő, hogy a húsboltjaikat ellássa friss áruval. A Hicu telepi úton található, egykor varrodaként működő csarnokot 2021 áprilisában vásárolták meg.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter
A munkálatok során – többek között – füstölőt, fogadóhelyiséget, szárítókamrát, hűtőket, sózószobát, érlelőket és raktárat is kialakítottak, valamint megépültek a szükséges szociális helyiségek is.
Hozzátette: a próbaüzem az elmúlt héten indult el, a csarnokban kolbászokat, szalámikat, felvágottakat, hurkakészítményeket, valamint zsírt és tepertőt is gyártanak majd.
A manufaktúra több mint 31 millió forintot nyert el a vidékfejlesztési pályázaton a munkálatokhoz, a teljes beruházás pedig közel 200 millió forintba került, a fennmaradó részt önerőből és banki hitelből finanszírozták.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter