Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gurzó Zoltán főorvos kapta meg idén a Pándy-emlékérmet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. november 15. 16:30
Gurzó Zoltán főorvos kapta meg idén a Pándy-emlékérmet
Tapolcsányiné Balog Évát Pándy-nővér címmel ismerték el

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Gurzó Zoltán belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos, kórházi főorvos kapta meg idén a Pándy-emlékérmet. A november 15-i Pándy-emléknapi ünnepség faültetéssel indult a Pándy Kálmán tagkórházban, ahol Pándy-nővér címmel tüntették ki Tapolcsányiné Balog Évát.

A megjelenteket Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa köszöntötte. Beszédében elmondta, a gyulai kórház 1986-ban vette fel Pándy Kálmán ideggyógyász, elmeorvos nevét, akit emberi tulajdonságai, szervezőkészsége, szakmai igényessége, az elmegyógyászat terén korát megelőző elvei, és nemzetközi hírnevet hozó Pándy-reakció, mind érdemül szolgáltak nevének megörökítésére.

A főigazgató főorvos felelevenítette az orvos életét: 1868-ban született Újkígyóson, orvosi oklevelét 1893-ban nyerte el, majd 1898-tól 1905-ig volt a gyulai kórház elmeosztályának vezetője. Az általa művelt pszichiátriai és neurológiai szakmának nem volt egyetlen olyan területe sem, amellyel a kor adta lehetőségek keretein belül ne foglalkozott volna.

Becsei László gratulált a pályakezdőknek, akik esküt tettek a folytatásban, valamint köszöntötték az orvosokat, akik szakvizsgát tettek a közelmúltban.

A Pándy-emlékérmet idén Gurzó Zoltán belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos, kórházi főorvos kapta, aki 1986-ban szerezte meg általános orvosi diplomáját, majd pályakezdőként a 3-as belgyógyászati osztályon helyezkedett el.

1991-ben belgyógyászati, 1993-ban gasztroenterológiai szakvizsgát tett. 1995-ben adjunktusi, 2001-ben főorvosi kinevezést kapott. Tagja az endoszkópos radiológiai munkacsoportnak, a napi rutinfeladatok ellátása mellett szakmai igényességét bizonyítandó nagy aktivitással vesz részt a tudományos munkákban. 2001-től az endoszkópos laboratórium vezetője.

2010-ben a Békés Megyei Önkormányzat elnöki dicsérettel jutalmazta, 2016-ban a Szegedi Tudományegyetemtől címzetes egyetemi docens címet kapott, idén pedig Prónay-díjat és Friedrich László-emlékérmet kapott.

2022-ben Pándy-nővér címmel ismerték el Tapolcsányiné Balog Évát, aki 1999-ben kezdett dolgozni a 3-as belgyógyászati osztályon. Eleinte három műszakos munkarendben látta el feladatait, majd 2018-tól az osztályos kezelői teendőket végzi. Munkáját precízen, szorgalmasan végzi, munkatársai bármikor számíthatnak a segítségükre.

Folyamatosan továbbképzéseken vesz részt, tudását folyamatosan fejleszti. 2019-ben előadást tartott a Magyar Belgyógyász Társaság Dél-magyarországi Decentrumán, a kórházban pedig továbbképzést tartott vastagbélszűrés jelentőségéről.

2021 nyarától a főnővérhelyettesi feladatokat is ellátja. 2020-ban és 2021-ben aktívan részt vett az infektológiai osztályon a koronavírusos betegek ellátásában.

Az elismerések átadása után Gurzó Zoltán tartott előadást.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)