Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rekordszámú minta érkezett az idei mézversenyre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. november 12. 08:30
Rekordszámú minta érkezett az idei mézversenyre
Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze 2022. verseny első körös, érzékszervi zsűrizését

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Rekordszámú, 448 minta érkezett az Év Kiváló Magyar Méze 2022. versenyre, amelynek első körös, érzékszervi zsűrizését pénteken tartották a gyulai Civil Házban.

Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója elmondta: idén 13. alkalommal rendezi meg versenyt a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az OMME.  

Közölte: 136 méhész jelentkezett a megmérettetésre az ország minden tájáról. Mint ismertette, a legtöbb mintát idén is akácból küldték, de hárs-, repce- és napraforgómézzel is sokan neveztek.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A versenyigazgató szerint a rekordszámú minta elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több méhész lát marketinglehetőséget a legrangosabb hazai mézversenynek számító megmérettetésben. Azt is megjegyezte, hogy a nagybani-felvásárlás stagnálása miatt nehéz helyzetbe kerültek azok a méhészek, akik eddig csak hordóban értékesítették a mézet. Sokan döntöttek közülük úgy, hogy a készleteik egy részét üvegesen adják el.

Árgyelán János arra is kitért, hogy a versenyen hét kategóriában osztanak ki első, második és harmadik díjat, az év méze pedig a kategóriagyőztesek közül kerül majd ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az első körös zsűrizés után a mintákat laboratóriumban is megvizsgálják, majd a legjobb mézek ismét érzékszervi zsűrizésen esnek át. Pontozzák a minták tisztaságát, víztartalmát, színét, illatjellegét, ízét, és a csomagolást is értékelik.

Az eredményhirdetést a XIII. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében tartják december 10-én a gyulai Vigadóban. A fesztiválnak az Erkel Ferenc Művelődési Központ ad majd otthont, ahol gyerekprogramokkal, mézvásárral és -kóstolóval is várják az érdeklődőket.

A versenyigazgató kérdésünkre arról is beszélt, hogy a tavaszi aszály és fagyok ellenére az akác jó termést adott, a repce viszont gyenge közepesre sikerült, és napraforgóból is keveset tudtak pergetni a méhészek a száraz idő miatt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)