Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hamarosan Gyulán koncertezik a világjáró harmonikavirtuóz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • KULTÚRA • 2022. november 02. 16:00
Hamarosan Gyulán koncertezik a világjáró harmonikavirtuóz
Orosz Zoltán lép fel november 11-én a fürdővárosban

Gyulán ad szólókoncertet november 11-én Orosz Zoltán harmonikaművész, aki hangszerének egyik legsokoldalúbb és legkeresettebb művésze.

A világ számos pontján koncertezett már, Szingapúrtól Szibériáig, Kanadától Indiáig, Skandináviától Amerikáig, mindenhol fergeteges sikereket aratva, a legnagyobb koncerttermektől a sportcsarnokokon át a szabadtéri fesztiválok színpadain.

Hihetetlen virtuozitása rendkívüli zeneiséggel párosul, a közönség rendszeresen állva tapsolva ünnepli felejthetetlen koncertjeit, bármely földrészen legyenek is azok. Fellépésein a legkülönbözőbb stílusokban mutatja be páratlan tudását, elképesztő árnyalatgazdagságú, szenvedélyes előadásmódja mindannyiszor magával ragadja a közönséget és zenészpartnereit.

A gyulai koncertprogram zenei összeállítása is különlegesen színes, a francia sanzontól a Balkán zenéjéig, a magyar népdaltól a klasszikus zenén át az argentin tangóig számtalan stílus és árnyalat jelenik majd meg a sodró lendületű koncerten.

A művész mai napig meghatározónak érzi, hogy 3 éves korában első tanára az édesapja volt, általa ismerkedhetett meg – a szerb határ melletti magyar kisvárosban – Bácsalmáson a magyar népzene mellett a Balkán zenéjének páratlan ritmusaival. A művész minden koncertjén előad egy olyan dallamot, amelyet még gyermekkorában tanult édesapjától, ezzel is emlékezve tanítására, életszemléletére.

A zenész munkásságát a zenészszakma Artisjus-díjjal, a Magyar Rádió eMeRTon díjjal ismerte el. 2015-ben Bácsalmás Város Orosz Zoltán harmonikaművésznek a Bácsalmás Város Díszpolgára kitüntető címet adományozta.

A művész egyébként nem először jár Gyulán, mivel a zene mellett szenvedélyes gyűjtője és rajongója a régi, háború előtti rádiókészülékeknek. Amikor tudomást szerzett 2015-ben Wlassits Nándor rádiómérnök rádiótörténeti kiállításáról, azonnal útnak indult Budapestről, hogy megcsodálja a gyulai rádiómúzeumban e páratlan gyűjteményt, ami annyira megtetszett neki, hogy azóta is rendszeres látogatója a városnak.

Azok a szerencsések, akik ott lesznek a november 11-i koncerten, élőben tapasztalhatják meg azt, amiről az egyik tekintélyes német újság is megírt: „Orosz Zoltán a világ legjobb harmonikaművészeinek egyike. (...) amikor végre a színpadra lépett (...), hirtelen ő lett az est királya. Már tíz másodperc után a lábainál hevert a közönség (...)” (Holger Wetzel, 2016. augusztus 1., Thüringer Allgemeine)

A koncert helyszíne és időpontja: Gyula, Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, színházterem (Bartók Béla utca 3.), november 11-e 19 óra.

Jegyrendelés: +36 30 3500 390 | jegy.hu oldalon | www.zoltanorosz.com

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)