Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Október a látás hónapja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2022. október 15. 16:45
Október a látás hónapja
Az Egészségfejlesztési Iroda tanácsai

Fotó: pixabay.com

Október a látás hónapja, ennek alkalmából szeretnénk Önökkel néhány tippet, taktikát megosztani a szemük egészségének megőrzése érdekében.

A szem állapotromlásának több oka is lehet, ezek közé tartozik a máj túlterheltsége, az egészségtelen táplálkozás és a vitaminhiány is. Emellett elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék-, illetve gyümölcsfogyasztás.

A legismertebb vitamin és antioxidáns, mely a látás javítását szolgálja, az A-vitamin és a lutein. Ez utóbbi egy olyan pigment, mely nagy koncentrációban fordul elő a retina egyik rétegében, és azt a célt szolgálja, hogy a pigmenttel teli sejtek védelmet nyújtsanak a túlzott erősségű fény ellen. Lutein van bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, mint például a répában, cukkiniben és spenótban, így ezeket érdemes beépíteni az étrendünkbe.

A fáradt szemnek pihentető lehet például a szemgödrök masszírozása. Ezt a hüvelykujjunkkal a szemöldök alatti területen körkörösen haladva végezhetjük. A szemszárazság megakadályozására való a pillangó gyakorlat. Előre nézve, a fej egyenesen tartásával, lazítsuk el az arcizmainkat és az állkapcsunkat, majd hússzor nyissuk ki és csukjuk be a szemünket. Ez a mozdulat a pillangó szárnyainak mozgására hasonlít, ezért fontos, hogy finoman végezzük a gyakorlatot.

A látás akkor éles, ha a szaruhártya, a kristálylencse és a retina megfelelően működik együtt, ez azonban nem mindenkinél van így. Azzal, ha nem tartózkodunk túl sokat a számítógép képernyője előtt, már tehetünk szemünk egészségéért. Amennyiben erre nincs lehetősége, figyeljen oda arra, hogy a monitor kényelmes távolságra helyezkedjen el, Öntől nagyjából 50-60 cm-re. Ne viseljen nem megfelelő erősségű szemüveget, és kerülje a homályban és szűrt fényben való olvasást, erős napfényben pedig viseljen szemüveget. Fontos még, hogy rendszeresen vizsgáltassa meg a szemét, amire ebben a hónapban több helyen is ingyenesen vagy kedvezményesen nyílik alkalma.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)