Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén lenne százéves Frakk megalkotója, emlékkiállítással emlékeznek rá a gyulai könyvtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2022. október 03. 18:10
Idén lenne százéves Frakk megalkotója, emlékkiállítással emlékeznek rá a gyulai könyvtárban
Bálint Ágnes-tárlattal indult az Őszi Könyvtári Hét

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bálint Ágnes alakját idézi meg az az emlékkiállítás, amely október 3-án nyílt meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtár földszinti folyosóján az Őszi Könyvtári Hét programsorozat keretében. A Frakk, Mazsola és Tádé, Kukori és Kotkoda figuráját is megalkotó író, szerkesztő és dramaturg idén lenne százéves.

Kisné Czeglédi Márta gyerekkönyvtáros lapunknak elmondta: a Móra Kiadó vándorkiállítása október 27-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A tárlaton Bálint Ágnes néhány személyes tárgya, például írógépe is látható – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, a József Attila-díjas író figuráit minden generáció ismeri, könyvei és az azokból készült bábfilmek, rajzfilmek a mai napig népszerűek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bálint Ágnes a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője volt, szinte nem volt olyan mese, amely nem az ő segítségével került a képernyőre. Dramaturgja volt többek között a Magyar népmesék, a Mekk Elek, az ezermester és A kockás fülű nyúl sorozatoknak. Ő találta ki a Cica vízió emblémát, és a tévémaci figurája is az ő nevéhez fűződik.

– Sokat tett az ifjúság neveléséért, a kultúra terjesztéséért, az ifjúsági irodalom megkedveltetéséért – fejtette ki Kisné Czeglédi Márta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A könyvtárostól azt is megtudtuk, hogy nem ez az első hasonló jellegű emlékkiállítás a könyvtárban, korábban ugyancsak Móra Kiadó jóvoltából érkezett Gyulára a Janikovszky Éva, illetve a Szabó Magda életművét bemutató tárlat.

A mostani kiállításhoz kapcsolódóan, igény esetén, foglalkozásokat is tartanak iskolásoknak és óvodásoknak, ezekre előre be kell jelentkezni a gyerekkönyvtárban.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)