Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Királynőt kell legyőznie, aki kolbászkirály akar lenni

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. szeptember 19. 16:29
Királynőt kell legyőznie, aki kolbászkirály akar lenni
Várják a nevezéseket a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyére

Fotó: Csabai Kolbászfesztivál

Fel kell kötniük a felkötnivalót – nem csak a kolbászt – azoknak a férfiaknak, akik kolbászkirályok szeretnének lenni az idei, jubileumi, 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál Nemzetközi Szárazkolbászversenyén.

Schäffer Ágnest, a Csabai Kolbászklub tagját koronázták meg tavaly, három éve Juhászné Varga Borbála győzött. Eljött az idő, hogy idén a férfiak újra megmutassák, nem felejtettek el szárazkolbászt készíteni. Persze, ettől még újra nyerhet hölgy.

A lényeg: esély csak akkor van, ha a szakmai és médiazsűri elé kerül a termék. Ehhez pedig nevezni kell a portékával, mégpedig személyesen október 10–12-éig, 10 és 18 óra között a Csabai Rendezvénypajtában (5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1.) vagy postai úton 2022. október 10-éig ugyanerre a címre. A minősítést a kolbászkészítés szabványai szerint, a hagyományos házi szokások figyelembe vételével végzik a Csabai Rendezvénypajtában október 13-án 11 órakor.

Fotó: Csabai Kolbászfesztivál

A verseny díjai – az Autós Nagykoalíció felajánlásával:

1. díj: 150 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére
2. díj: 100 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére
3. díj: 50 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére.

A nyertes versenyzők díjait a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál ünnepélyes megnyitóján a CsabaParkban, a Mokry Sámuel sátor színpadán adják át október 20-án.

Fotó: Gyulai Hírlap – Csabai Kolbászfesztivál

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, a szárazkolbászverseny szakmai zsűrijének elnöke elmondta, a zsűri sorszámozott minták alapján – tehát anonim módon – több lépcsőben dönt a legjobb versenymunkákról.  A bírálók a külső megjelenésre (szín, forma), a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhatnak.

Szinte laborként funkcionál ilyenkor a rendezvénypajta, annyira tüzetesen vizsgálnak meg minden kolbászt a pontozók. Először egészben nézik meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílik meg a termék, látszik a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása. A kóstolásnál számít a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó csabai kolbásznak „kerek” az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban.

Fotó: Csabai Kolbászfesztivál

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)