Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egész nap rotyogott a szilvalekvár a gyulai Németvároson

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2022. szeptember 10. 17:00
Egész nap rotyogott a szilvalekvár a gyulai Németvároson
A szilvás sütemények versenyére idén csaknem húszan jelentkeztek

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Számos szórakoztató programmal várta az érdeklődőket Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzata és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör szeptember 10-én a Németvárosi Szilvalekvárfőzés és Szilvalekváros Sütemények Versenye elnevezésű rendezvényén, a gyulai Németvárosi Óvodában.

Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: tizenharmadik alkalommal rendezték meg az eseményt.

– Az volt a célunk, hogy erősítsük a közösséget, és felelevenítsük a régi németvárosi hagyományokat – hangsúlyozta. 

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere kifejtette: elismerésre méltó, hogy a szervezők hosszú évek óta kitartó munkával dolgoznak azért, hogy a gyulai német közösség hagyományait életben tartsák és továbbörökítsék. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

– Minden évszakban vannak értékes rendezvényeik, ezek között az egyik az ősz kezdetén a szilvalekvárfőző esemény, amely a nemzetiségi szempontok és a hagyományőrzés mellett ma már egy kicsit más jelentést is hordoz. Azt az értéket is láthatjuk benne, amit a régen élt emberek tudása képvisel, amely biztosította az élelmiszerek jelentős részét – fogalmazott. Hozzátette: a rendezvényen a legifjabb generáció is megtanulhatja, hogyan készül a hagyományos szilvalekvár. 

A helyi német tradicionálisan, szabad tűzön, cukor és egyéb adalékanyagok nélkül főztek szilvalekvárt a helyszínen. A háziasszonyok szilvalekváros és szilvás süteményekkel nevezhettek a rendezvény keretében meghirdetett versenyre, melyre egész délelőtt várták a jelentkezőket.

A programrész szervezője, Kovács Lajosné lapunknak elmondta: sokféle szempontot figyelt a zsűri. 

– A zsűri elnöke Puczkó Istvánné volt, akit Szikes Mártonné és Gerebenics Jánosné segített az értékelésben. Pontozták a sütemények ízét, küllemét és hagyományosságát – fejtette ki. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A gyerekek sem maradtak élmények nélkül, hiszen őket már kora reggeltől játszóházzal és zenés programmal, ciberekóstolással, táncházzal várták a szervezők.  

Az egyik lelkes résztvevő, Csűri Kata, aki az Implom József általános iskolából érkezett a rendezvényre lapunknak elmondta: a szilvás süteményekből nem evett, de nagyon szívesen megkóstolná a versenyre benevezett finomságokat. 

– A tanár nénink németes táncot tanított nekünk, ezt előadtuk, utána egész nap játszottunk, nekünk így telt a szilvalekvárfőzés – mesélte a nap egyik legifjabb fellépője. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)