Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megyéből származik a pápa ajándéka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. augusztus 25. 17:30
Békés megyéből származik a pápa ajándéka
A pápai stólán Békés megyei is megjelenik

Fotó: facebook.com/novak.katalin.official

Háromszor nyerte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remek pályázatát dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna. A Népművészet Mestere tervezte azt a stólát, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök átad ma Ferenc pápának a Vatikánban – olvasható a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közleményében.

Mint írják, másfél-két hét alatt kellett megterveznie és hímeztetnie dr. Illés Károlyné Botyánszky Annának a papi stólának.

A köztársasági elnök protokoll irodájából kerestek meg a feladattal – mondta Anna. Két napig csak gondolkoztam, hogyan nézzen ki a stóla, aztán újabb két napig rajzoltam. Az volt a kérés és én is azt szerettem volna, hogy egész Magyarország megjelenjen rajta. Az arany indákkal összekötött motívumok a legismertebb békési, kalocsai, szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát idézik.

A tervezés után a Matyó Népművészet Egyesület asszonyai vették kézbe a munkát Anna tanítványa, Zeleiné Pap Bernadett vezetésével.

– Kellemes, oldott hangulatú volt a találkozás Novák Katalinnak – árulta el dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna. –  Az elnök asszonnyal jót beszélgettünk, amikor átadtam a munkát, sőt az utolsó öltéseket ő végezte. Szeretné meghívni a pápát Magyarországra és bízunk benne, hogy ezt a stólát fogja viselni.

Anna – bár Budapestre költözött – aktívan tervez és hímez. Szeretne újra pályázni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Remekére is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)