Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Birtokba vették a gyerekek a Gyulai Várfürdő új vízi gyermekparadicsomát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. augusztus 10. 15:22
Birtokba vették a gyerekek a Gyulai Várfürdő új vízi gyermekparadicsomát
A fejlesztés 1 milliárd 49 millió forintból valósult meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Átadták a Gyulai Várfürdő 1 milliárd 49 millió forintból megépült új vízi gyermekparadicsomát augusztus 10-én, a mintegy nyolcszáz négyzetméteres medencekomplexum élményinstallációja egyedülálló az országban.

A fürdő 2020-ban 2,9 milliárd forintot nyert el szolgáltatás- és kapacitásbővítésre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. kiírásán, az összeghez 10 százalék önerőt biztosítottak.  

Az átadón Kun Miklós, a fürdő ügyvezető igazgatója kifejtette: a pályázat egyik elemeként megvalósult új gyerekrészleg az elkövetkező 10-15 évben kiszolgálhatja a 0–16 éves korosztály igényeit.

Kun Miklós ügyvezető igazgató

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Felelevenítette: az 1959. május elsején megnyílt Gyulai Várfürdő első lubickolómedencéje 1960-ban épült. 1975-ben három új kis gyerekmedence létesült, 2002-ben pedig felhúzták az első vízi gyermekparadicsomot, amely húsz évig működött.

Közölte: az új gyermekparadicsom nyolc hónap alatt készült el, a kivitelezést a Futizo Kft. végezte. Elmondta: a spraypark a 0–3 éveseket, a bébipancsoló a 4–6 éves korosztályt, míg az 53 élményelemmel felszerelt csúszdarendszer a 6–14 éveseket célozza meg.

Kiemelte: Közép-Európában mindössze két helyen van a gyermekparadicsoméhoz hasonló élményinstalláció. A csaknem 11 méter magas, négy csúszdával felszerelt vízi várban egy időben kétszáz gyermek fér el.

A medencék mellett egy baba-mama barát játszóteret is kialakítottak a komplexumban, hintákkal, talajsíkba süllyesztett trambulinnal.

Bődi Ivett, az MTÜ vezérigazgató-helyettese

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az ügyvezető igazgató a sajtónak elmondta: a pályázatból fennmaradt 1,8 milliárd forint nem lesz elég a projekt másik elemének, a termálpalotának a megvalósítására, ezért kezdeményezik a műszaki tartalom módosítását. Jelezte: a rendelkezésre álló forrást olyan fejlesztésekre fordítanák, amelyek tovább növelhetik a vendégszámot. A részletekről augusztus végén születhet döntés.

Kérdésünkre közölte: az új vízi gyerekparadicsom és az M44-es gyorsforgalmi út kiépülése révén jövőre tíz százalékkal emelkedhet a fürdő látogatószáma a nyári időszakban, ez mintegy 30 ezer pluszvendéget jelenthet.

Bődi Ivett, az MTÜ vezérigazgató-helyettese az ünnepségen hangsúlyozta: a régió turizmusában vezető szerepet betöltő Gyula a térség vendégforgalmának 88 százalékét adja.

Mint ismertette, 2022 első hét hónapjában 113 ezer vendég 321 ezer vendégéjszakát töltött el a településen, kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában.

Aláhúzta: a város egyik legfontosabb vonzereje a Gyulai Várfürdő, amely az MTÜ turisztikai stratégiájában a nemzetközi jelentőségű gyógyfürdők közé került.

Kifejtette: az új vízi gyermekparadicsom révén bővül a gyulai fürdő nyári kínálata, nő a szolgáltatás színvonala. Hozzátette: a fejlesztés hozzájárulhat ahhoz, hogy növekedjen a városba érkező családos vendégek tartózkodási ideje.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Gyula az elmúlt tíz évben a tíz legkeresettebb belföldi település között szerepelt, tavaly pedig a negyedik leglátogatottabb turisztikai célpont volt.

Kijelentette: Gyula olyan történelmi fürdőváros, amelynek kulturális kínálata, természeti és épített környezete egész évben kínál látnivalót a turistáknak.  

Nyomatékosította: a település turizmusa elsősorban a belföldi, családos vendégekre épít, ezért is fontos a fürdő mostani beruházása.

Kónya István, Gyula város alpolgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy az elmúlt tíz évben számos olyan fejlesztés történt Gyulán, amely révén a város az egyik legkedveltebb hazai turisztikai célponttá vált.  

Kónya István alpolgármester

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Felépült a fürdőben az AquaPalota, megújult az Erkel Ferenc Művelődési Központ, az Almásy-kastély és a Stefánia-szárny, a Göndöcs-kert és környezete. Rendbe hozták a Szent Miklós parkot és a történelmi városmagot, új kerékpárút épült Gyula és Városerdő között, a Szanazugba vezetőt pedig újjáépítették. Ugyancsak megújult a gyulai vízi turisztikai fogadóépület, és elkezdődött a város legnagyobb szállodájához és a várkerthez vezető Tiborc utca komplex felújítása – sorolta beszédében.

Hozzátette: az önkormányzati beruházások a magánszférában is fejlesztéseket generáltak, több szálloda is megújult, bővült a városban.

Emlékeztetett: 2021 tavaszán fejeződött be a Gyulai Várfürdő 228 millió forintból megvalósult energetikai korszerűsítése, és 2021 végén indult el az új gyermekparadicsom építése.

Görgényi Ernő polgármester koronavírus-fertőzése miatt nem vehetett részt az átadón. A karanténba került településvezető hivatalos közösségi oldalán kifejtette: a beruházás újabb fontos lépés a város fejlődése szempontjából.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)