Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hivatalosan is megnyitották a X. Gyulai Végvári Napokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. július 30. 09:31
Hivatalosan is megnyitották a X. Gyulai Végvári Napokat
Több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a gyulai vár ostromát

Képünkön (balról jobbra): Katona Katalin, az Erkel Ferenc NKft. ügyvezetője, Magyar Istvánt főkapitány, Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Csikány Tamás, a rendezvény kommentátora és Kovács József országgyűlési képviselő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hivatalosan is megnyitották a háromnapos X. Gyulai Végvári Napokat július 29-én a várkertben. A rendezvényen több mint kétszáz hagyományőrző idézi meg a gyulai vár 456 éve zajlott ostromát.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere megnyitóbeszédében kifejtette: az a történet, amelynek a rendezvényen megidézett epizódjai 1566 nyarán játszódtak, 1389-ben, az első rigómezei csatával kezdődött, ahol az oszmán seregek győzelmet arattak a szerb, havasalföldi, bosnyák csapatok felett, ezzel közel kerültek a Magyar Királyság déli határaihoz. 

Felelevenítette: 1699-ben a karlócai béke zárta le azt a hadjáratot, amelynek köszönhetően a keresztény csapatok visszafoglalták a töröktől az országot.  

– Olyan hősökként tekintsünk elődeinkre, akiknek már az ükapja is harcolt a török ellen, akik egész életükben vívták csatáikat, hogy a Kárpát-medencében megmaradjon a magyarság – mondta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: az idén tízéves rendezvény segít feleleveníteni a múltat, elődeink életét.

Beszédében rámutatott: a 16. században a gyulai erődítmény Eger és Szigetvár mellett a három legjelentősebb végvár egyike volt, ostroma a végvári harcok történetében a leghosszabb ideig, 1566. július 2-től szeptember 2-ig tartott.

Emlékeztetett: 2-2,5 ezer végvári vitéz védte a várat a mintegy tizenötszörös túlerővel szemben. Az ostromnak Kerecsényi László kapitány és Pertev pasa megállapodása vetett véget. A magyar hadvezér az élelmiszerkészletek fogyása és a várban kitört vérhasjárvány miatt szabad elvonulás fejében adta át az erődítményt, a törökök azonban nem tartották a szavukat, megtámadták a kivonuló sereget – idézte fel.

Csikány Tamás dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese, a rendezvény „szellemi atyja” úgy fogalmazott: 1566-ban olyan háború zajlott, amely feltette Gyulát és Szigetvárt Európa térképére.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő idén is Magyar Istvánt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóját bízta meg jelképesen a főkapitányi feladatokkal, az 1566. évi ostrom és az erőd visszavételének levezénylésével. A főkapitány a megnyitón kifejtette: a rendezvényen azokra a katonákra emlékeznek, akik szembenéztek az oszmánokkal, és életüket adták a hazájukért.

Az eseményen elismerést adtak át azoknak, akik sokat tettek a jubileumát ünneplő Gyulai Végvári Napok megvalósulásáért. Gyula Városért kitüntetésben részesült Csikány Tamás, Magyar István, valamint Katona Katalin, az Erkel Ferenc NKft. rendezvényszervezésért felelős ügyvezetője. Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Kovács Ágnes, az Erkel Ferenc NKft. szakmai vezetője és Hőgyes Elek műszakvezető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A megnyitó végén a polgármester feltűzte a zászlószalagokat a hagyományőrcsapatok lobogóira, majd a résztvevők felvonultak a történelmi városrészen, és díszsortűzzel emlékeztek a végvári hősökre.

A szervezők szombaton és vasárnap is programokkal várják az érdeklődőket, akik megismerhetik a végvári vitézek életét, benézhetnek a hagyományőrző egyesületek sátraiba, testközelből ismerhetik meg, hogyan öltöztek, mit ettek, hogyan szórakoztak közel ötszáz éve. A hagyományőrző csoportok hadijáték keretében eleveníti fel a gyulai vár 1566-os ostromának valós eseményeit, az egykori történéseket élőben Csikány Tamás kommentálja majd. Esténként könnyűzenei koncertekre invitálják a látogatókat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)