Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt az ideje a másodvetéseknek!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. július 10. 15:00
Itt az ideje a másodvetéseknek!
Betegségek támadják növényeinket

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Küzdünk az időjárás viszontagságaival. Az öntözés vált szinte fő feladatunkká. Pedig a másodvetéseknek is itt az ideje. A száraz földet igen nehéz megművelni, sőt helyenként szinte lehetetlen.

Ilyenkor érdemes, amennyiben van rá lehetőségünk beöntözni a művelni szánt területet és nem sokkal később megrotálni, mivel a másodvetések zömének elég a sekély művelés. A vetést lehetőleg mélyebbre tegyük, hogy a forróságtól valamennyire védve legyenek a csírák. Vethetünk: babot, kaprot, karalábét, burgonyát, uborkát, spenótot. Természetesen a vetett területet tartsuk mindig nedvesen és akkor gyors lesz a kelésünk és sikeres lesz a munkánk.

A meleg azért a gombabetegségeket nem nagyon tartotta vissza a támadástól. A petrezselymet nagyon szereti a lisztharmat! Én is! De micsoda különbség! Topsin-Metil, Thiovit valamelyike megfelel a védekezésre. A Thiovitnak rövidebb a várakozási ideje! Természetesen a dísznövényeinkre is jó ezek a szerek. Lisztharmat jelent meg a dáliákon, begóniákon, rózsákon, petúnián, margarétán, stb. az almafajták némelyike is igen érzékeny rá. A málna, szeder is igen megfertőződhet. A tayberry is hálás lesz egy két kezelésért.

A szőlőről már az előzőekben írtam. A nagy meleg, ébresszen rá minket arra, hogy ültessünk lombos fákat! Annyit, amennyit a kertünk elbír. Az utcai fáinkat is öntözzük meg néha. Persze nem biztos, hogy sokat ér, de a sivatagi vándornak egy pohár víz az életet jelentheti!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)