Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Takarékoskodjunk az öntözővízzel!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. július 03. 13:00
Takarékoskodjunk az öntözővízzel!
A szőlőhajtások felszínét rágják a vándorpoloskák

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A szőlőink folyamatos figyelmet követelnek annak érdekében, hogy jó csemegét tudjanak adni, vagy ami még fontosabb: jó borocskát!

A zöldmunkák folyamán tapasztaltam, hogy a vándorpoloskák rákaptak a friss szőlőhajtások felszínének rágására, barna kérgesedést hagyva maguk után. Nos, egyébként is permetezni kell a szőlőmolyok, szőlőilonca és a gombabetegségek ellen. Bár a gombabetegségek a száraz időjárásnak köszönhetően nem tudnak erőszakoskodni velünk, de az ördög nem alszik. A Mospilan, Karate Zeon, Decis valamelyike megfelel a fent említett kártevők irtására. A gombák ellen a hagyományos réz- és kénvegyületek mellett már modernebb szerek is a rendelkezésünkre állnak: a Quadris vagy az Univerzál, amelyek több betegség ellen is védelmet nyújtanak. Amennyiben rendelkezünk Folicur Solóval, azt is választhatjuk.

Természetesen a szer maradékát más gyümölcsfákra is kijuttathatjuk. A körtefáink leveleit kidekorálta a rozsdabetegség, amely a közelben lévő borókákon tenyészik szinte nyomtalanul, várva a támadás lehetőségét az új gazdanövények ellen.

Nagyon takarékoskodni kell az öntözővízzel! Az esti órákban talán jobb az öntözés. Olyan helyre engedjük a vizet a növényeinknek, hogy minél többet tudjanak hasznosítani belőle.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)