Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a 22. Körös-völgyi Sokadalmat és a Gyulai Várszínház 59. évadát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. június 25. 08:30
Megnyitották a 22. Körös-völgyi Sokadalmat és a Gyulai Várszínház 59. évadát
A fesztivál és a teátrum is számos programmal várja az érdeklődőket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hivatalosan is megnyitották a 22. Körös-völgyi Sokadalmat és a Gyulai Várszínház 59. évadát június 24-én este.

Görgényi Ernő polgármester megnyitóbeszédében kiemelte: a Gyulai Várszínház egy szellemi alkotóhely, ennek köszönhetően pedig meghatározó szerepet játszik a magyar és nemzetközi kultúrában.

Mint mondta, a teátrum nagyszerű teljesítményt nyújt annak a küldetésnek a teljesítésében, hogy helyi történeti értékeket tegyen a színházi kultúra részévé. Jó példa erre A fáklya kialszik című előadás, amely a gyulai vár 1566-os védelmét mutatta be, illetve a Mindenkinek mindene című, Apor Vilmosról szóló darab, amelyet a jövő héten mutatnak be.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városvezető beszélt az idei évad bemutatóiról és a már hagyományos Erdélyi Hétről, valamint a Tamási Áron Napokról is.

A Körös-völgyi Sokadalomról elmondta, a népművészeti fesztivált először a millennium évében rendezték meg, amikor több más településen is szerveztek hasonló rendezvényt, de mára csak a gyulai maradt meg.

Véleménye szerint a fesztivál és a színházi évad nélkül is elképzelhetetlen lenne a gyulai nyár, illetve természetes a kötődés, hiszen a kultúra nem képzelhető el a népi kultúra nélkül.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József országgyűlési képviselő aláhúzta: a Gyulai Várszínház nem csupán az országban és Európában, de a világon is egyedülálló, hiszen nincs még egy olyan kőszínház, amely több száz éves várban tartaná előadásait.

Hozzátette, hogy az elmúlt évtizedekben a hazai színházi élet összes kiemelkedő szereplője megfordult a fürdővárosi teátrum színpadán.

Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület főtitkára elmondta, az elmúlt huszonkét esztendő során egyetlen év volt, amikor nem tudták megrendezni a Körös-völgyi Sokadalmat, 2020-ban, a koronavírus-járvány miatt. Köszönetét fejezte ki a fürdővárosnak, amiért ez a kihagyás nem megrendítette a sokadalomba vetett hitet, hanem felerősítette az esemény hiányát.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnöke a színpadi programokról beszélt a jelenlévőknek. Megtudtuk, hogy a megnyitó után az Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát tekinthették meg az érdeklődők, szombaton a Békés megyei táncegyüttesek mutatkoznak be, amelyek este a tószínpadon adnak gálaműsort, vasárnap pedig ugyancsak táncosok, énekesek és mesemondók állnak színpadra a várkertben.

Utolsóként Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója szólt a megjelentekhez. Hangsúlyozta: a várszínházi évadban minden korosztály megtalálhatja a kedvére való darabot, a legkülönfélébb stílusokban, hiszen idén is lesz operett, musical, történelmi dráma, vígjáték, köztük öt saját bemutató.

A szokásoknak megfelelően, a megnyitó zárásaként, a Hazám, hazám című áriára húzták fel a Gyulai Várszínház zászlaját a vár falára.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)