Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az anyává válás nehézségein segít átlendülni Feketéné Kovács Judit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. május 13. 18:00
Az anyává válás nehézségein segít átlendülni Feketéné Kovács Judit
A szakembert a perinatális időszak problémáival kereshetik fel az édesanyák

Anyává válni nem egy pillanat műve – vallja Feketéné Kovács Judit mentálhigiénés szakember, művészetterapeuta, a gyulai AnyaTérkép Művészetterápiás Műhely alapítója, akit a perinatális, azaz a születés körüli időszakban felmerülő problémákkal kereshetnek fel az édesanyák.

Feketéné Kovács Judit

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A szakember, aki két éve költözött vissza családjával Gyulára, a budapesti Perinatus Alapítványnál dolgozik, amelynek kiemelt szakterülete a várandósság, a szülés-születés és a gyermekágy időszaka. A háromgyermekes édesanya azt mesélte, akkor talált rá a hivatására, amikor első gyermeke érkezésekor elakadt az anyává válás folyamatában.

Mint mondta, sokszor találkozik azzal a helyzettel, hogy  a hozzá forduló édesanyák számára nehéz az anyává válás hozta nagy változás testi-lelki feldolgozása. A legtöbb édesanyának van egy elképzelése arról, hogy milyen is lesz ez az időszak, de ez sok esetben eltér attól, amit a valóságban megtapasztalnak.

– Amikor egy gyermek érkezik a családba, megborul az egyensúly. Erre pedig nehéz felkészülni. Ahogyan a kialvatlanságra sem lehet, arra, hogy ott van velünk egy pici gyermek, akiről a nap 24 órájában gondoskodnunk kell – számolt be a tapasztalatairól.

Hozzátette, nem muszáj ezeket a terheket egyedül cipelnünk, kérhetünk segítséget.

Mint kifejtette, fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol ki lehet mondani kendőzetlenül, hogy az anyaság néha nagyon nehéz. A mentálhigiénés szakembert a szülés körüli időszak nehézségeivel, kihívásaival kereshetik fel, beleértve a gyermekre vágyás, a fogantatás, a szülés, a gyermekágy, a családdá válás kapcsán felmerülő problémákat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Abban segítek az édesanyáknak, hogy megtalálják a saját útjukat ahhoz, hogy kiegyensúlyozottá és önazonossá váljanak, és ezáltal egészségesen tudjanak kapcsolódni gyermekeikhez – fogalmazott.

Hangsúlyozta, már a magzat is szoros kapcsolatban van az anyával, amit a kismama átél, azt a gyermek is átéli. Fontos, hogy ebben az érzékeny időszakban támogatást kapjanak az anyák, hogy erejük teljében tudjanak nekiindulni a szülésnek, amely számukra és a kisbabájuk számára is kiemelt esemény – mutatott rá.

Elmondta, ha az édesanyának a nehéz szülés élményét sikerül feldolgoznia, az a gyermekére is jó hatással van,  és az ő mindennapjai is kiegyensúlyozottabbakká válnak.

Megjegyezte, a szülők és a kisbabájuk kapcsolata nagyon érzékeny. Az első időszakban felmerülő alvási, altatási, etetési nehézségek jelenthetnek problémát, amellyel érdemes szakemberhez fordulni. Ennek kapcsán megemlítette, napjainkban az édesapáknak sokkal nagyobb szerepük van a családi egyensúly fenntartásában. Mint magyarázta, az édesanyák a szülés után a negyedik trimeszterben vannak, amikor ugyanazok az igényeik, mint az újszülötteknek, hogy szeressék, táplálják őket, gondoskodjanak róluk. A gyermekágyi időszak akkor telhet harmonikusan a kismamák számára, ha az édesapák is támogatják őket – fogalmazott.  

Elérhetőség:
web: anyaterkep.hu
Facebook: anyaterkep
E-mail: info@anyaterkep.hu
Telefon: +36 70 381 6268

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)