Gyulán tartja a Szikvízkészítők Nemzetközi Konferenciáját június 10-én és 11-én a Békési Ipartestület szikvizes tagozata és konzorciumi partnere, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ.
A szervezők hitvallása szerint a szikvíz egészséges ital, előállítási módja megfelel a napjainkban aktuális, zöldgazdaságot hangsúlyozó és a környezetet kímélő előírásoknak.
Juhos János, a Békési Ipartestület elnöke a konferencia megnyitóján kifejtette: az esemény fő célja, hogy közösen keressék a fejlődés lehetőségét. A tanácskozást egy európai uniós pályázat keretében szervezték a szakma továbbfejlesztése, technológiai modernizálása, a szóda hazai és külföldi népszerűsítése érdekében.
Kónya István alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a hungarikumok sorában méltó helye van szikvíznek.
– Mindez az is jelzi, hogy mi, magyarok mennyire kreatívak vagyunk, és hogy elődeink mennyire fontosnak tartották, hogy azokat a természeti értékeket, amelyekkel rendelkezünk, a lehető legjobban hasznosítsák. A szódavíz fantasztikus találmány, amelyet egy 26 éves fiatalembernek, Jedlik Ányosnak köszönhetünk – mondta.
A konferencián, amely a szikvíziparral kapcsolatos műszaki berendezéseket, felszereléseket gyártó cégek bemutatkozására is lehetőséget biztosított, számos előadást hallhattak az érdeklődők. Az első nap zárásaként a Magyarországi Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendje a „barátság poharával”,