Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szabadság, demokrácia, Európa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. június 03. 14:54
Szabadság, demokrácia, Európa
A rendszerváltás Békés megyei eseményeiről nyílt kiállítás a levéltárban

Képünkön (balról jobbra): sáfár gyulanémeth csaba és erdész ádám

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szabadság, demokrácia, Európa… – A rendszerváltás Békés megyei eseményeiből (1987–1990) címmel nyílt kiállítás az MNL Békés Megyei Levéltárában június 2-án.

A megjelenteket Sáfár Gyula, a levéltár igazgatója köszöntötte. Mint mondta, a tárlat a levéltár A mi otthonunk, a mi történeteink című programsorozatának része, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával hoztak létre.

Kiemelte: a közművelődési tevékenység nem újdonság a levéltárban, már 2007-ben is szerveztek hasonló programot, amellyel igyekeztek „szélesebbre tárni a kapukat” az érdeklődők előtt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hozzátette: A mi otthonunk, a mi történeteink alapvető célja, hogy segítse a helyi közösségi identitás megismerését a múlton keresztül. A programsorozat keretében kiadványokat jelentettek meg, tartottak konferenciákat Békés megye több településén is, illetve virtuális tartalmakat töltöttek fel a honlapjukra.

Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltárának nyugalmazott igazgatója elmondta: a tárlat a rendszerváltás időszakát mutatja be, a tárolókban és a falakon látható tárgyak és plakátok elsősorban az 1987 és 1990 közötti időszakot idézik meg, de az előzményekről is láthatnak részleteket az érdeklődők.

Kiemelte: akik átélték ezt az időszakot, azokban sok emléket, elmondásra érdemes történetet idézhet fel a tárlat, de a fiatalok is számos érdekességgel találkozhatnak a szórólapokat, kézzel rajzolt plakátokat nézve, és megérthetnek valamit a korszak eufóriájából, reményeiből.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Egy jó kiállítás nem csupán a múltat akarja bemutatni, hanem párbeszédet akar generálni, gondolatokat ébreszteni, esetleg provokálni is – fogalmazott Erdész Ádám, majd a személyes tapasztalatairól beszélt a jelenlévőknek.

A tárlatot Németh Csaba kurátor mutatta be. Elmondása szerint történészként furcsa, amikor olyan időszakkal kerül kapcsolatba az ember, amelyet ő maga is átélt, hiszen ilyenkor nem tudja félretenni a saját élményeit.

Hozzátette: a levéltárban azért nehéz kiállítás szervezni, mert náluk alapvetően kevés tárgy van, papírokkal dolgoznak, de jó az együttműködés a városi és megyei múzeumokkal, amelyek hozzájárultak a tárlat anyagához.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)