Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az utazó Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. május 19. 13:30
Az utazó Gyulán
Csomos Imre tartott előadást a művelődési központban

csomos imre

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az utazó Gyulán címmel tartott előadást Csomos Imre május 18-án az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Csomos Imre címzetes főorvos Gyulán lett belgyógyász, majd az alapellátásban helyezkedett el, valamint részt vesz a fiatal orvosok képzésében is. Hobbija az utazás és a világ megismerés, eddig 65 országban járt. Meggyőződése, hogy az utazás befektetés is, hiszen az utazó új ismeretekkel, más szemlélettel tér haza.

Az orvos először Srí Lankáról mesélt, amelynek legnagyobb városa Colombo, de a fővárosa Kótté. A szigetországban a buddhista vallás a meghatározó, a lakosság tizenöt százaléka hindu. Srí Lanka 1948 óta független, előtte állt spanyol, holland és angol fennhatóság alatt is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ott töltött egy hét alatt Csomos Imre és családja egy Dunántúl nagyságú területet járt be, amely során meglátogatták a függetlenségi emlékműve – ahová minden turistát elvisznek –, a kormányzó palotáját Colombo városában, valamint a Pinnawela elefántmenhelyen is, ahol egy több mint 70 elefántból álló csorda található.

Jártak Szigirija sziklavárában, ahol megnézték a falfestményeket, a Matale füvészkertben, valamint Polonnaruvában, ahol egy 12. században épület kertek romjai találhatók.

Csomos Imre a Maldív-szigetekkel folytatta beszámolóját, amely egy szunnita iszlám állam. Az országba szigorúan tilos bevinni – többek között – kábítószert, alkoholt, sertéshúst, valamint a Bibliát, de az üdülőszigeteken ezek a korlátozások nem érvényesek.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az utolsó „megálló” Dubaj volt, amely valójában nem ország: Dubaj az Egyesület Arab Emírségek második legnagyobb emírsége – Abu Dzabi után –, az azonos nevű város pedig az emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. Itt termelik ki a világon a legtöbb kőolajat, de már csak száz évre elegendő készletük van, ezért fordultak a turizmus, az ingatlanértékesítés és a pénzügyi szolgálatások felé, így mára a kitermelés csak hat százalékát adja a költségvetésnek.

Az orvostól megtudtuk, Dubajban ingyenes az oktatás és az egészségügy, alacsonyak az adók, a házasodók pedig házat és földet kapnak. Kiemelkedő a közbiztonság is, gyakorlatilag nincs bűnözés.

Hozzátette: a külföldiek fogyaszthatnak alkoholt, de ők is csak nagyon drágán juthatnak hozzá. Utazásuk során látták a világ első hétcsillagos szállodáját, a Burdzs al-Arabot, ahol egyes lakosztályokban 12-13 millió forint egy éjszaka, valamint a Burdzs Kalifát is, a világ legmagasabb, 828 méteres épületét.

Csomos Imre előadása a megjelentek kérdéseivel zárult.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)