Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Összbírói értekezletet tartottak a Gyulai Törvényszéken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. április 13. 12:55
Összbírói értekezletet tartottak a Gyulai Törvényszéken
Az eseményen jelen volt Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is

Összbírói értekezletet tartottak április 13-án a Gyulai Törvényszéken. Az értekezlet előtt Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke tartottak sajtótájékoztatót.

senyei györgy és bagdi árpád gyula

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Senyei György azzal kezdte, hogy a Gyulai Törvényszékkel kapcsolatban két előítélet szokott elhangozni: az egyik, hogy ez egy kis törvényszék, valamint az, hogy kevés ügyük van.

Mint mondta, ezek a téves megállapítások évtizedek óta tartják magukat, de egyik sem állja meg a helyét. A törvényszék bírói létszáma 71 fő, amellyel a bíróságok között a középmezőnyben van a gyulai intézmény. Az ügyek kapcsán hozzátette: a megyében eleve magas a járásbíróságok száma, az ügyforgalmi helyzetet tekintve pedig megállapítható, hogy csak az elhúzódó ügyek száma alacsony, ez pedig követendő példa, ugyanis ez a megyében ítélkező bírák színvonalas munkájának következménye.

Hozzátette: a bíróságok ügyforgalmi helyzetét három mutató mentén érdemes vizsgálni, ezek az érkezett, a befejezett és folyamatban lévő ügyek száma. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csökkentek az ügyszámok, 2021-ben viszont megfordult ez a trend.

A Gyulai Törvényszék vonatkozásában 10,1 százalékos volt a növekedés, amely magasabb az országos átlagnál. A 2021-ben beérkezett ügyek száma még a 2019-es, tehát az utolsó pandémia előtti év átlagát is meghaladta. A befejezett ügyek száma is emelkedett, 11,4 százalékkal, amely ugyancsak magasabb volt az országos átlagnál, mindez pedig a folyamatban lévő ügyek jelentős csökkenését eredményezte.

Senyei György hangsúlyozta: 2020 második felében központi intézkedés indult a két éven túl húzódó peres ügyek számának csökkentése érdekében, amelynek eredményeként azóta országosan 33 százalékkal csökkentek ezek az ügyek. Mint mondta, a két éven túl húzódó ügyek lezárásában élen jár a Gyulai Törvényszék, az intézkedés után harmadára csökkentek ezek.

Aláhúzta: megállapítható, hogy 2021-ben megalapozott és időszerű ítélkezés zajlott a Gyulai Törvényszéken.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az OBH elnöke beszélt arról is, hogy a gyulai intézményben az elmúlt évben 35 millió forint értékben került sor épületberuházásokra, valamint korszerűsödött az informatikai állomány. A koronavírus-járvány alatt biztosították a bíróságon kívüli munkavégzést a dolgozóknak, illetve különös hangsúlyt kaptak a távmeghallgatások, amelyből 843-at tartottak 2021-ben.

Bagdi Árpád Gyula elmondta: a tavalyi évben a koronavírus-járvány, illetve az amiatt hozott intézkedések is befolyásolták a bíróságok munkáját, de ezek ellenére is biztosított volt a zavartalan volt az intézmények működése, valamint a dolgozók és ügyfelek egészségének védelme.

Hozzátette: a Békés megyei bíróságokra összesen 37 102 ügy érkezett tavaly, de ennél többet, 37 756-ot fejeztek be.

Mint fogalmazott, az ügyek elintézésnek időszerűsége 2021-ben is kiváló volt: a büntetőügyek 85,7 százalékát, a polgári peres ügyek 91,4 százalékát fejezték be egy éven belül, az pedig országosan egyedülálló adat, hogy öt éven túli pertartalmú ügy egyik bíróságon, egyik ügyszakban sem fordult elő.

Kiemelte: számos szakmai továbbképzést szerveztek a dolgozóknak, éppen tavaly fejeződött be a Szegedi Tudományegyetemmel történő együttműködés keretében tartott családjogi szakjogász képzés.

Bagdi Árpád Gyulától megtudtuk: Békés megye bíróságai nyolc épületben működnek, amelyekben rendszeresen történnek állagmegóvó munkálatok, korszerűsítések. Az elmúlt évben megkezdődött a Szarvasi Járásbíróság épületének teljes rekonstrukciója, a 950 millió forintból megvalósuló felújítás várhatóan 2023 májusában készül el.

A Gyulai Törvényszéken felújították az emeleti vizesblokkot, a békéscsabai intézményben kicserélték a telefonközpontot, Szeghalmon pedig új kerítés épült. A jövőre nézve tervezik a Békéscsabai Járásbíróság fűtésének korszerűsítését, a tetőszerkezet felújításának folytatását, valamint Gyulai Törvényszék előtti járda rekonstrukcióját is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)