Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Programokkal készült az autizmus világnapjára az Esély pedagógiai központ

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. HÍREK • 2022. április 07. 13:00
Programokkal készült az autizmus világnapjára az Esély pedagógiai központ
Kékben ragyogott az Almásy-kastély főhomlokzata is

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán is április 5-én. A „Ragyogj kéken!” kampány keretében világszerte kék fényben világítottak meg ikonikus épületeket, így a gyulai Almásy-kastélyt is, ahol az Esély Pedagógiai Központ EGYMI Pánczél Imre tagintézményének énekkara is fellépett.

Szelezsánné Poptyilikán Anikó tagintézmény-vezetőhelyettes elmondta, az autizmus-spektrumzavar olyan fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le, és bármilyen intelligenciahányados (IQ) mellett előfordulhat. Az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik. Magyarországon közel 150 ezer embert érint az autizmus

– Idén az autizmus világnapja alkalmából az Almásy-kastély előtt tartottuk meg rendezvényünket. Kirakodó vásár és érzékenyítő játékok várták az érdeklődőket, akik kék limonádét és kék sütiket, nyereményeket kaptak ajándékba. A hagyományos kék lufis felvonulás sem maradt el, a menet a tagintézménytől indult a kastélyhoz. Az ünnepélyes megnyitó után az énekkarok adtak műsort – ismertette.

Hozzátette: a Pánczél Imre tagintézmény énekkara Egri Gyula vezetésével adott színvonalas műsort, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjaiból álló énekkarral közösen. A rendezvényen idén az 5. számú általános iskola diákjai is énekeltek.

Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmussal élőkre. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)