Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Válótársas

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2022. április 06. 13:00
Válótársas
Gönczi Dorka és Varga Zsolt nagy sikerű színházi akcióját láthattuk a Gyulai Várszínház Kamaratermében

Gönczi Dorka válási mediátor, Varga Zsolt kommunikációs szakemberrel alkotnak egy párt a valóságban. Az elmúlt tíz év során számos olyan mediációra okot adó esettel találkoztak, hogy akár könyveket is írhattak volna belőlük. Ehelyett inkább azt találták ki, hogy megmutatják élőben, valódi színészek segítségével, akik megteremtik a helyzetek olykor könnyfakasztóan komikus vagy éppen torokszorítóan kellemetlen, végtelenül tragikus atmoszféráját.

gönczi dorka és varga zsolt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Válótársas címen futó, 70 perces rögtönzésfolyam közben végig azt éreztem, hogy nem tudom koordinálni a nonverbális kommunikációmat. Hol széles vigyorral, hol pedig remegő szemhéjjal, kínosan fülemet, orromat vakarva szemléltem a mediátorok által koordinált történéseket, amelyek tűpontosan és kíméletlenül mutatták meg egy párkapcsolat dinamikáját. A sokoldalú Pokorny Lia és Schmied Zoltán színművészek improvizált és irányított jeleneteken keresztül mutattak példákat arra, hogy egy párkapcsolatban bármi megtörténhet a házasságkötés boldogító „Igen!” szavától a „Kicsinállak!” lelket összerezzentő provokációjáig.

A mediáció lényege az egyes esetekben, hogy megmutassa, mikor merre érdemes tovább indulni: van-e kiút az együttlét hullámvölgyeiből? A szórakoztató és rendkívül elgondolkodtató előadás tehát alapvetően párkapcsolatokban elforduló helyzetekről és azok megoldásairól szólt. Legsúlyosabb mondanivalója a válási folyamat buktatóit taglalta: egyáltalán ki veszi észre, hogy (nagy) baj van, mikor és ki mondja el először, mennyire vagyunk lojálisak a másik féllel szemben, ha a szerelem kihűlt. Legnagyobb probléma természetesen, ha már egy vagy több gyermek is született az egykor rózsás és felhőtlen sorsközösségvállalásból. Hogyan lehet okosan kezelni a kicsik lelkét, hogy a legkevésbé sérüljenek, vannak-e ennyire okosak maguk a felnőttek?

Schmied Zoltán és Pokorny Lia

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Rengeteget hallottuk már, hogy a párkapcsolat veszélyes üzem. Mindenki vígan éldegél, amíg nem a sajátját kell rendbe tennie, ha csak távolról szemléli a másét, vagy fotelből, illetve munkahelyi éjszakákból a magáét. Bátrak vagyunk a saját munkaterületünkön, de elesettek, amikor együtt félünk az elkerülhetetlentől, amikor ki kell mondani: vége! Mert tény, a másik fél is fél. Nincs elő- vagy felkészítő tanfolyam, szimulációs gyakorlatsorozat, nem fog senki előre mentorálni, nem kapunk sem pszichológiai, sem katonai kiképzést, hogyan kell vitázni, veszekedni, megbocsátani, megköszönni, elengedni. A mediátor is csak abban tud segíteni, hogy rávilágít a félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek természetére, amelyeket csak a legbátrabbak mernek felvállalni egy párterápia keretében, amikor közösen bújnak elő a reflektorfénybe a problémákat eddig eltakaró függönyük mögül. 

A két zseniális színészen keresztül rendkívül jól megformált, hiteles és elgondolkodtató példákat láttunk a hétköznapjainkból, a mindennapi életünkből, amelyek segíthetnek elkerülni, de legalább oldani az együttélés buktatóit. Előállhat az a helyzet, amikor két, valamikor egymásba bolondult ember már csak az ügyvédek vagy a mediátorok jelenlétében képes beszélni egymással vagy éppen csak közvetítővel készek véglegesen pontot tenni a kapcsolatuk, házasságuk végére. Kirívó példa, amikor a még együtt lakó felek kicsinyes módon osztják fel egymás között a személyes tereket, mondjuk ragasztószalaggal vagy neadjisten fűrésszel…

Bár a téma komolysága drámajátékot ígért, nem éreztem úgy, hogy ebből tragédia, mintsem egy jó szatíra született, hiszen a párkapcsolati problémák oldására az egyik elengedhetetlen eszköz a humor. Számos félreértés elkerülhető lenne interaktivitással, kommunikációval, egyszerűbben szólva, ha mindenki visszaemlékezne a legalapvetőbb matematikai axiómára, miszerint két (lélek)pont között a legrövidebb út – bármilyen rögös is az néha – továbbra is az…egye…ööö…a mosoly. Aki ezt megérti, annak van esélye elkerülni ezt a kínos játékot, amelyben nincs jó dobás.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)