Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkezdődött a Tiborc utca felújítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. április 01. 10:03
Megkezdődött a Tiborc utca felújítása
A beruházás költsége 1 milliárd 20 millió forint

Megkezdődött a Tiborc utca komplex felújítása április 1-jén. A beruházásról Kiss Szabolcs önkormányzati képviselő, Görgényi Ernő polgármester és Kovács József országgyűlési képviselő tartottak sajtótájékoztatót a helyszínen.

kiss szabolcskovács józsef és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiss Szabolcs elmondta: egy évtizedekre visszanyúló problémára tudnak pontot tenni a Tiborc utca felújításával, amelyhez a kormány nyújtott anyagi segítséget.

Hozzátette: a beruházás megkezdése előtt folyamatosan egyeztettek az utcában lakókkal, akiket a munkálatok alatt is mindig tájékoztatni fognak a részletekről.

Görgényi Ernő úgy fogalmazott, hogy két olyan problémája is volt Románvárosnak, amely már 2010-ben is több évtizede várt megoldásra: az Eminescu és Tiborc utcák rossz állapota.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, az Eminescu utca felújítását 2017-ben kezdték el, önerőből, szakaszosan, a jelenlegi állapot szerint csak az utolsó szakasz van hátra.

A Tiborc utca kapcsán többször nyújtottak be pályázatot, illetve fordultak a kormányhoz, a törekvéseket végül 2021. július 7-én koronázta siker, amikor megjelent a kormányhatározat, amely szerint 1 milliárd 20 millió forintot ítéltek meg az utca komplex felújítására.

Kiemelte, hogy a munkálatok két szakaszból állnak: az első a Szélső utca és Várkert utca közötti részt érinti, a másodikban a Várkert utcától a Nagyváradi útig tartó szakasz újul meg.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A nagyobb munkálatok az első szakaszon lesznek, ahol új út, járda, körforgalom a Híd utca, Tiborc utca és Popovits Jusztin utca csomópontjában, parkolók, buszöböl és kapubejárók épülnek.

Az útburkolat hét méter széles lesz, süllyesztett szegéllyel, a körforgalomnak négy kijárata lesz. Az utca mindkét oldalán térkőburkolatú járdák készülnek, a kapubejárók a jelenlegi szélességükben szintén térkővel lesznek burkolva, valamint épül hetven darab, Ökogreen térburkolatú parkoló, valamin egy aszfaltos buszöböl.

A szakaszon zárt csapadékvíz-elvezető rendszer készül, hetvenhárom víznyelő aknával, továbbá új ivó-vízvezetéket is építenek. Átépítik a telekommunikációs kábeleket, majd áthelyezik a villanyoszlopokat is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A második szakaszon útburkolat-felújítás lesz, amely során felmarják a jelenlegi utat, ahol kell, ott megerősítik az útalapot, majd újra leaszfaltozzák az egészet, egészen a Nagyváradi útig, valamint javítják, illetve cserélik a szegélyeket.

Görgényi Ernő hangsúlyozta: a munkálatok szerződés szerinti befejezési ideje december 4-e. A nyílt közbeszerzési eljárás során a gyulai Futizo Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot, így ők a kivitelezők.

Kovács József aláhúzta: épül az M44-es gyorsforgalmi út, a Gyula városát Sarkaddal és Elekkel összekötő utak, valamint a belterületi utak is, amelyek közül a legjelentősebb a Tiborc utca, mindezek pedig segítik a helyi gazdaság és turizmus fejlődését.

Mint mondta, ez egy nagyon fontos összekötő út, ahol számos turista érkezik a városba a szálláshelyekre, de a Gyulai Várfürdőt, a várat és az Almásy-kastélyt is sokan közelítik meg itt.

Hozzátette: a beruházás során megnövelik az utcában a zöldfelületet, az út szélesítésével, a körforgalom építésével, valamint a parkolók átépítésével pedig a közlekedés biztonságát növelik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)