Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tudnivalók a választás napján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. március 31. 14:38
Tudnivalók a választás napján
A Gyulai Polgármesteri Hivatal tájékoztatása

Április 3. napján vasárnap kerül sor az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választására és az országos népszavazás megtartására.

 A szavazásra reggel 6.00 és este 19.00 óra között lesz lehetőség. A törvény értelmében a 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak. 19 óra után már nem lehet beállni a sorba.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel.

A választópolgár a saját szavazóköréről tájékoztatást a már kézhez vett "ÉRTESÍTŐ"-ben talál. A szavazókörök címe a www.valasztas.hu (Választási információk/Szavazóhelyiség keresés) honlapon is megtalálhatók.

A címek beazonosításánál szerepet játszhat, hogy az elmúlt években néhány változás történt a közterület elnevezésekben: a Darvas József utca Mány Erzsébet utcává, a Károlyi Mihály utca Károly Róbert utcává, a Rajk László utca pedig Farkas Mihály utcává került átnevezésre.

Szavazni minden esetben csak érvényes okmányok bemutatásával lehet.

A választópolgárnak igazolnia kell:

személyazonosságát

  • magyar személyazonosító igazolvánnyal (régi típusú, könyvecske formájú magyar személyazonosító igazolvány vagy magyar ideiglenes személyazonosító igazolvány is elfogadható),
  • magyar útlevéllel (magyar ideiglenes útlevél is elfogadható),
  • magyar vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

 és lakcímét vagy személyi azonosítóját

  • lakcímkártyával (a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervény vagy a régi, könyvecske alakú személyazonosító igazolvány is elfogadható, ha tartalmazza a lakcímet),
  •  személyazonosító jelről szóló igazolással, vagy
  • hatósági bizonyítvánnyal.

A veszélyhelyzetre vonatkozó szabályozás alapján ÉRVÉNYES a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje: március 11. és 2022. május 31. közötti (ideértve a március 11-én és május 31-én lejárt okmányokat is) ÉRVÉNYTELEN a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje: 2020. március 11. előtti.

 

A szavazóhelyiségekben nincs szükség külön járványügyi védelmi intézkedésekre, NEM KÖTELEZŐ a maszk, gumikesztyű viselése vagy a védettségi igazolvány bemutatása. Kérjük azonban az általános higiéniai szabályok betartását az egészség védelme érdekében!

A felületek tisztításáról, fertőtlenítéséről és a helyiségek szellőztetéséről a bizottságok folyamatosan gondoskodnak. 

 

A választópolgár egyszerre vesz részt az országgyűlési képviselő választáson és az országos népszavazáson. A választópolgár azon szavazólapok átvételére jogosult, amelyet a névjegyzék számára megjelöl, és amelyek átvételét a szavazópolgár aláírásával igazolja.

Ennek megfelelően a választópolgár átvesz:

  • 1 darab népszavazásra vonatkozó LEBÉLYEGZETT szavazólapot, amely 4 népszavazási kérdést tartalmaz, és
  • 1 darab egyéni képviselői LEBÉLYEGZETT szavazólapot, továbbá
  • 1 darab LEBÉLYEGZETT pártlistás vagy nemzetiségi listás szavazólapot.

A szavazólapokat együtt a szavazás után az urnában kell elhelyezni, ehhez felhasználható a kapott fehér boríték lezárva vagy lezáratlanul, illetve boríték nélkül is érvényesen bedobhatóak az urnába a szavazólapok.

 

Átjelentkezőként szavazók esetében más szabály érvényesül:

Érvényesen valamennyi szavazólapnak a zöld borítékba való elhelyezése és lezárása, valamint urnába történő bedobása útján szavazhatnak.

 

A népszavazáson érvényesen szavazni mind a négy kérdésre külön az „Igen” vagy a „Nem” melletti körbe írt, két egymás metsző vonallal (pl. X vagy +) lehet.

 Az országgyűlési képviselők választásán az egyéni képviselői szavazólapon szavazni érvényesen egy jelöltre lehet, a jelölt neve melletti körbe írt, két egymás metsző vonallal (pl. X vagy +).

 Az országgyűlési képviselők választásán a pártlistás vagy nemzetiségi listás szavazólapon szavazni érvényesen egy listára lehet, a lista neve feletti körbe írt, két egymás metsző vonallal (pl. X vagy +).

 Elrontott szavazólap helyett másikat a választópolgár EGY alkalommal kérhet a szavazatszámláló bizottságtól.

 Mozgóurna iránti kérelmet azok a személyek igényelhetnek, akik az egészségi állapotuk vagy fogva tartásuk miatt a szavazóhelyiségben megjelenni nem tudnak. Más indokkal nem lehet mozgóurna iránti kérelmet benyújtani. Mozgóurnát legkésőbb a választás napján 12 óráig írásban igényelhetnek a saját szavazókörük szavazatszámláló bizottságánál, ügyfélkapus azonosítással elektronikus úton a www.valasztas.hu oldalon, vagy a kérelmet más személy által a szavazókör szavazatszámláló bizottságához eljuttatva.

Karanténban lévő személyek is igényelhetnek mozgóurnát. Esetükben a bizottság a választási eljárási szabályok és a védelmi intézkedések összehangolásával gondoskodik a választójog gyakorlásának biztosításáról.

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazóhelyiségben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)