Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Magyar Gulag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. február 24. 16:30
Magyar Gulag
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága vándorkiállítása érkezett a művelődési központba

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága Magyar Gulag című vándorkiállítását nyitották meg február 24-én az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A tárlatot Görgényi Ernő polgármester és Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja nyitották meg.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Nemzedékek nőttek fel békében Magyarországon – kezdte köszöntőjét Görgényi Ernő. Mint mondta, természetesnek vesszük a békét, csupán egyszer csapott meg bennünket a háború szele, az 1990-es évek első felében, a délszláv háború idején.

Hozzátette: a mai megemlékezés tragikus módon más, ugyanis az elmúlt napokban, az orosz és ukrán határon kialakult háborús helyzet, illetve a ma hajnalban elindult hadműveletek ismét magukkal hozták a háború szelét.

Kiemelte: mi magyarok jól tudjuk, hogy milyen a nagyhatalmi küzdelmek ártatlan áldozatának lenni, milyen átélni a történelmi igazságtalansokat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én az elhurcoltakra emlékezünk. A téma az 1980-as évek végéig tabu volt, azóta viszont – a kutatóknak köszönhetően – számos részletet megismerhettünk a hadifoglyok, az internáltak és a politikai elítéltek sorsáról, azokról, akiket etnikai vagy osztályalapon vittek el.

A városvezető beszélt a táborok embertelenségéről, politikai elítéltekről, például a gyulai Erdődi Lajosról. Hangsúlyozta, hogy a történészek az elhurcoltak számot 15 és 18 millió közé teszik, közölük legalább 1,5 millióan nem élték túl a fogságot. Összesen mintegy 700 ezer magyar került a Szovjetunióba, akik közül 300 ezren veszítették életüket, 10 ezren a munkatáborokban.

– A gulágra kerültek sorstragédiája arra kell tanítson bennünket, hogy ne higgyünk azoknak, akik annyira fontosnak gondolják az általuk képviselt eszméket, hogy azok oltárán másokat is képesek feláldozni – fogalmazott a polgármester.

bank barbara

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A folytatásban Bank Barbara vette a szót, aki elmondta: Magyarországon a kommunista diktatúra emberei nem csak a jogot és közigazgatást vették át, hanem megszületett az internálási rendszer is, amely ugyan kisebb volt, mint a Szovjetunióban, de így is, 1945-46-ban már több száz tábor létezett az országban.

Aláhúzta: sokakat csak a halál tudott „kimenteni” a táborokból, hiszen nem volt már senki, aki számonkérje az elkövetőket, mindenki a diktatúra szolgája lett, manapság el sem lehet képzelni azt a megfélemlítést és rettegést, amely akkor mindennapos volt.

A megnyitó után rendhagyó történelemórára várták a jelenlévőket a Vigadóba, majd Turek Miklós színész adta elő a Versszínház Pokolbéli világnéző Faludy Györggyel című előadását.

A tárlatot március 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

GYULAI HÍRLAP • 2022. február 24. 16:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)