Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán is volt figyelmeztető sztrájk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. január 31. 15:45
Gyulán is volt figyelmeztető sztrájk
Volt, ahol nem csatlakoztak a pedagógus-szakszervezetek felhívásához

Gyulán, nem hivatalos információink szerint, valamennyi állami fenntartású iskolában tartottak figyelmeztető sztrájkot hétfőn a pedagógusok, az egyházi oktatási-nevelési intézményekben, a Harruckern szakképző iskolában és az önkormányzati óvodákban azonban nem csatlakoztak a Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közös felhívásához.

Mint ismert, a két szakszervezet hétfőre – reggel 8-tól 10 óráig – kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett, amit március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetés követhet.

A sztrájkbizottság követeli a kötelező oltásról szóló kormányrendelet módosítását, valamint – a megállapodásig, de legalább egy hónapig – a kötelező oltásról szóló rendelet végrehajtásának felfüggesztését. A szakszervezetek azt kérik, a munkavégzés ne legyen pusztán a koronavírus elleni védőoltás felvételéhez kötött, és követelik annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak.   

A követelések között szerepel továbbá, hogy a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen.

Azt is kérik, hogy az oktatási ágazatban nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára.

A szakszervezetek azt is szeretnék elérni, hogy a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak kötelező óraszáma a 2022/2023-as tanévben heti 24 óra, az osztályfőnököké heti 22 óra legyen, az ezt követő tanévtől pedig csökkenjen a korábbi, közoktatási törvény szerinti kötelező óraszám mértékére.

Követelik továbbá, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre.

Arról, hogy az érintett fürdővárosi intézményekben pontosan hányan sztrájkoltak, ez idáig nem kaptunk tájékoztatást a fenntartó Gyulai Tankerületi Központtól.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)