Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ha a kerti madarad beszélni tudna...

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. január 30. 13:00
Ha a kerti madarad beszélni tudna...
Fontos kéziszerszámaink felkészítése!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Etessük kis barátainkat télen! Diópucolás közben sok mindenen járhat az ember agya, többek közt azon is, ami nem megfelelő minőségű diódarab a beigli vagy darázsfészek süteményekbe, azt még kis madárkáink szívesen elfogyasztják.

Ha csend van a ház körül, a legérdekesebb helyről is elviszik a dióbelet. A kemény hidegekben a túlélést jelentheti számukra, mint ahogy több esetben az embernek is. A diónak igen magas tápértéke van, becsüljük meg!

Amennyiben a madárkáinkat már megetettük, akkor folytathatjuk a kéziszerszámaink felkészítését a tavaszi munkákra. A karos ollóval a vastagabb ágak elvágását tudjuk gyorsabbá tenni, egyszerűsíteni. Ha velük vágunk, simább metszlapot kapunk, kisebb a roncsolás, gyorsabb a gyógyulás. A karos ollónak a karbantartása megegyezik a metszőollóéval. Szétszedve az éleket fenőkővel húzzuk át, majd a tengelyt zsírozva rakjuk össze. A tengelycsavarral beállíthatjuk a szorosságot. Köszörűt ne vegyünk igénybe az élezéshez, mert felpuhulhat a fémünk.

A kézifűrészeinknek is élesnek kell lenniük, hogy ne legyen szenvedés egy vastagabb beteg vagy letört ág levágása. A fogak profiljának megfelelő reszelővel a gyár által beállított szögben reszelhetjük meg. Amennyiben kell, a fogakat óvatosan hajtogassuk szét, hogy ne szoruljon a penge a fában. Fontos, hogy a penge ne lötyögjön a nyélen, mert az balesetveszélyes. Amennyiben a nyélnek vannak hibái, azokat is javítsuk ki, hogy ne kezdje ki dolgos kezünket!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)