Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Most olajozz, élesíts!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. január 23. 13:00
Most olajozz, élesíts!
A szerszámaink rendbetétele nagyon fontos!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A csendes, elvileg munka és tennivaló nélküli időszakban is keressünk magunknak feladatot! A szerszámaink rendbetétele nagyon fontos! 

A gépeinket – fűnyírót, sövényvágót, rotációs kapát – ajánlatos szakszervizbe vinni. Városunkban nagyon jó szervizek vannak. Természetesen a kéziszerszámok megvizsgálása is elengedhetetlen. A köpűket ellenőrizzük, hogy keményen áll-e a nyelük a vasban. Ha nem, ékeljük be, a kapák, ásók élét, ha kell, kalapáljuk ki, illetve reszeljük meg, legyenek „harcra készek”. Az élek kalapálására azért van szükség, hogy év közben csak finomítani kelljen rajtuk a reszelővel.

A szerszámok nyeleire is fordítsunk egy kis figyelmet. Legyen sima, kézre álló és elég hosszú, hogy ne kelljen gebeszkedni, görnyedezni velük használat közben. A nyelek durva részeit akár egy törött üvegdarabbal is simára tudjuk kapirgálni, majd finom smirglivel (csiszolóvászon) átcsiszoljuk. Lenolajkencével érdemes bekenni, hogy az esőn maradó nyél ne tudja beszívni azonnal a nedvességet. A rendben lévő szerszámmal könnyebb dolgozni és kevésbé balesetveszélyes is!

A metszés előtt az ollókat is meg kell vizsgálni. A legfontosabb az olló tengelye, mert annak nem szabad lötyögnie a vágólapok között. Élezés, csiszolás után zsírozzuk be a tengelyt gépzsírral, és úgy rakjuk össze. A rugót is finoman zsírozzuk be, majd töröljük át az egész ollót, hogy tiszta legyen, és ne csúszkáljon a kezünkben, mert az balesetveszélyes!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)