Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lezárult a Békés Megyei Központi Kórház és a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház közös projektje

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2021. december 07. 17:00
Lezárult a Békés Megyei Központi Kórház és a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház közös projektje
A pályázat teljes költségvetése 2,7 millió euró volt

A „Határokon átnyúló együttműködés kardiovascularis és perifériás érbetegségek prevenciója, komplex ellátása Temes-Békés megyében” című projekt megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja 2.301.346,47 euró értékben, vissza nem térítendő támogatásként. A program az Interreg V-A Románia-Magyarország Program, 4. prioritási tengely, 4.1 megelőző és gyógyulást célzó egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére irányul. 

PartnerekTemesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház vezető partnerként együtt dolgozik a Békés Megyei Központi Kórházzal. 

A projekt teljes értéke: 2.707.466,44 euró, melyből 1,272,824.73 euró forrást a Békés Megyei Központi Kórház használhat fel, 85% -a ERFA alapból, 15% -os  állami költségvetésből történő társfinanszírozással.  

A projekt időtartama: 36 hónap (2019.01.01.- 2021.12.31.) 

Projekt fő célkitűzése: Az egészségügyi szolgáltatások - a két egészségügyi intézmény ellátási területén Temes és Békés megyében - fejlesztése a lakosság körében előforduló kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek megelőzésére, a diagnózis felállítására és a kezelés hatékonyságának javítására.  

  • specifikus cél: az egészségügyi infrastruktúra javítása a megelőzés, a diagnózis és a kezelés a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségekben az intézményekhez tartozó Temes-Békés területén.  
  • konkrét célkitűzés: Temes-Békés megye területén, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban a lakosság informáltságának javítása. A tájékoztatáshoz való hozzáférés javítása, annak érdekében, hogy a megfelelő információk birtokában az egészségügyi és a minőségi egészségügyi szolgáltatások ismertek legyenek a lakosság előtt, mind a megelőzésre, mind a diagnózisra, mind a kezelésre vonatkozóan a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek esetén. 

Projekt fő eredménye: 6 kórházi osztály illetve járóbeteg szakellátásban került sor modern gépek beszerzésére a projekt keretében (3 db a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban és 3 db a Békés Megyei Központi Kórházban). 

A Békés Megyei Központi Kórház a következő eszközbeszerzéseket valósította meg: 1db DSA (digitális kivonás angiográfia) készülék beszerzése a Kardiológia Osztály, Invazív kardiológiai részlegére, 1 db Ultrahang diagnosztikai eszköz (alkalmas élő 3D képalkotásra) a kardiológiai járóbeteg-ellátásra Gyulán, valamint 1 db ultrahang diagnosztikai eszközt a kardiológiai járóbeteg-ellátásra Békéscsabán. 

A kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek megelőzéséről Békés megyében mintegy 1500 fő számára nyílt lehetőség szűrővizsgálat elvégzésére a javuló egészségügyi szolgáltatások által, amelyet a Békés Megyei Központi Kórház valósított meg.  A két egészségügyi intézményből összesen 40 fő orvos/szakorvos (20 fő a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház, 20 fő a Békés Megyei Központi Kórház, Gyula) vett részt a közös szakmai munkában, tudományos szakmai napokon, annak érdekében, hogy megosszák szakmai tapasztalataikat a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek kórismézéséről és a kezelésekről. Az egészséges életmódról, valamint a szív-, érrendszeri és perifériás érbetegségekről a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében 2500 db tájékoztató füzet került kiosztásra. 

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (Csak projekt kedvezményezettek által szerkesztett dokumentumok esetén használandó, amennyiben releváns.)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő országok társfinanszírozásával valósul meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)