Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Legyünk türelmesek a metszéssel!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. november 28. 07:00
Legyünk türelmesek a metszéssel!
Elkezdhetjük fáink metszését

Fotó: zoldujsag.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!  Többen türelmetlenül nekiláttak a gyümölcsfák metszésének. Kétségtelen, a lombhullás után már elkezdhető a metszés.

Igen hosszú lett az ősz, így a vesszők, rügyek nagy százalékban beértek, nem károsodnak a növényeink a metszés miatt. Ha visszagondolunk a nyári zöldmetszésre, az sem okoz kárt bennük. A nagyüzemek is hamarabb kezdik a metszést, főleg, ha jó az idő, mert tavasszal akár sár, eső vagy még hó is lehet. Amennyiben lehetséges, a szőlőt hagyjuk tavaszra az esetleges visszafagyások miatt. Mostanában már nem szokták a szőlőt betakarni pár ásónyi földdel. Nem tudhatjuk, milyen idő lesz. Mínusz 10 fok alatt már elfagyhat a szőlőnk. Többfajta fagyérzékeny közülük. Ne kockáztassunk a betakarással!

Az őszi lemosó permetezést a fagyokig lehet elvégezni. Én a talajvédelem miatt csak a tavaszi permetezést javaslom, de akkor aztán 2%-os bordói lével és jó alaposan kell elvégezni! Ha tűzelhalást tapasztaltak, akár gyümölcsfákon, akár díszbokrokon, a megfertőződött ágakat, gallyakat feltétlen el kell égetni. Sokan összetévesztik a moníliás hajtás- és ágelhalással. A tüzehalás az almát, birset, körtét, naspolyát támadja, illetve a japánbirset, madárbirset, galagonyát, tűztövist stb. A lemosó permetezésből nekik is juttassunk, hogy ne legyen átfertőződés!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)