Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csütörtökön indul a huszonegyedik Gyulai Pálinkafesztivál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. szeptember 14. 16:45
Csütörtökön indul a huszonegyedik Gyulai Pálinkafesztivál
Idén is számos programmal várják a vendégeket

görgényi ernővarga-bora tímeaadamik anikó és bora imre

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Szeptember 16. és 18. között huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált. Az eseményről Görgényi Ernő polgármester, Bora Imre fesztiváligazgató, Varga-Bora Tímea főszervező és Adamik Anikó, az esemény szakmai koordinátora  tartott sajtótájékoztatót szeptember 14-én a várkertben. 

A látogatók idén is az ország pálinkagyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg. A rendezvényen a Gyulai Pálinka Manufaktúra is képviselteti magát, de érkezik kiállító Tiszaföldvárról, Bajáról és Győrvárról is. Ahogy minden évben, idén is a pálinkalovagrendek felvonulása lesz a fesztivál egyik leglátványosabb programja, amely után a Magyar Pálinka Lovagrend új lovagokat avat a gyulai várban.

Görgényi Ernő kifejtette: rendkívül bizonytalan ez az időszak a rendezvények szempontjából. 

– Minden elismerésem a szervezőcsapaté, hogy három meghiúsult próbálkozás után sem adták fel, és megrendezték a fesztivált. Ez a város egyik legjelentősebb rendezvénye, amelynek a Gyulai Végvári Napok mellett a legnagyobb a látogatottsága – emelte ki a polgármester. 

Bora Imre arról beszélt, hogy kötelességüknek érezték a program megrendezését. Kiemelte: a rendezvény középpontjába szakmai és gasztronómiai szempontból is a pálinka kerül. 

Adamik Anikó, az esemény szakmai koordinátora kiemelte: vezetett pálinkakóstolón is részt vehetnek az érdeklődők a fesztiválon. A jelentkezők pálinkaszakértő vezetésével fedezhetik fel a Gyulai Pálinkafesztivál legkülönlegesebb pálinkáit, valamint számos kulisszatitkot is megtudhatnak a pálinkafőzésről. A túra során hat főzdét látogatnak meg.

Varga-Bora Tímea főszervező elmondta: a rendezvény a legnagyobb területe védettségi igazolvány nélkül lesz látogatható, ám a koncertek kordonnal lesznek lezárva, ahová már kelleni fog az oltást igazoló kártya. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A nemzeti összetartozás pálinkája 2021-ben az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában készül el szeptember 18-án szőlőpárlatok házasításából. Idén a Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló butéliáiba kerül majd az ital.

Idén is folytatódik a fesztivál gasztronómiai sorozata, ezúttal Pálinkaízutazás – Múltunk és jövőnk a magyar gasztronómiában címmel. Az alprogramot az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának báltermében rendezik meg szeptember 18-án 17 órától. Az eseményen Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével az ősi magyar szőlőfajtákból készült pálinkák és ételek találkozását mutatják be neves szakemberek.

Idén egy másik gasztronómiai programmal is készülnek a szervezők, a Gazda és a pálinka a konyhában című látványfőzéssel, amelynek során Prohászka Béla vezetésével a hazai pálinkavilág elismert és ismert szereplői ragadnak majd fakanalat, hogy az agrárvilág szakembereivel a magyar vidéki élet szezonális alapanyagaiból szőlőpálinkával készült ételeket készítsenek a meghívott vendégek és a fesztivál látogatói számára.

A fesztivál kísérőrendezvényeként hirdették meg a Brillante – 2021 Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlatversenyét. Az ünnepélyes eredményhirdetésre szeptember 17-én 16.30-tól kerül sor a Stefánia-szárny báltermében.

A fesztiválon fellép többek között a harmincéves Irigy Hónaljmirigy, a TNT, a Majka és Curtis, a Halott Pénz és a Neoton Família Sztárjai. A legkisebbeket mesterségeket bemutató játszóházzal, vidámparkkal, és kulturális műsorokkal várják a helyszínen.

A napijegyek kétezer forintért, a háromnapos bérlet ötezer forintért kapható. Az esemény szabadon látogatható csütörtökön 14 és 16 óra között, pénteken 11-től 14 óráig, szombaton 10-től 12 óráig. Az esemény részletes programja a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon található.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)