Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kert sosincs kész!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. szeptember 12. 07:00
A kert sosincs kész!
Kiváló idő van a kertészkedéshez!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Végre kiváló időnk van a kertészkedéshez. Van is mit csinálni, mert a kert sosincs kész, mindig akad tennivaló, hol ez, hol az. A gyümölcsfák törzsét, ameddig elérjük, érdemes bemeszelni.

A téli gyorsan változó hőmérséklet kárt tehet a fák kérgében, de ha be van meszelve, akkor a fényt visszaveri, és a hőmérsékletváltozás nem olyan erősen hat rá. A kártevők és a kórokozók ellen is egyfajta védelmet nyújt. Régen, amikor még nem mindent kemikáliákkal akartak meggyógyítani, ez is egy bevált módszer volt, és még ma is működik! Természetesen nekünk is alkalmazkodnunk kell a változásokhoz, mert nagyon sok eddig bevált és sokak által használt növényvédőszert vonnak ki a forgalomból. Ilyen-olyan okkal teszik ezt, ami nem mindig megalapozott, de természetesen vannak olyan szerek, amelyeket már rég ki kellett volna selejtezni a listáról. Vissza kell térnünk a hagyományos növényfajtákhoz és védekezési módokhoz!

Készítsünk rovarszállót, a süniknek búvóhelyet, rakjunk a fákra odúkat, hátha belakják madárkáink, a madáretetőt tartsuk készenlétben, az eleséget pedig tartsuk „szárazon”! A rózsák metszéséről többen érdeklődtek. Az elvirágzott hajtásokat vágjuk vissza. A hosszúakat, akár felébe is vághatjuk, de figyeljünk az induló vagy akár megpattant rügyekre, mert ezek jó időjárásban még hozhatnak virágot, virágokat. A rövidebb hajtásoknál elég csak az elvirágzott hajtásokat a virágok alatt közvetlenül elvágni. Az új hajtások még nagy valószínűséggel hoznak virágot.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)