Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elek Tibor: történetének legsikeresebb évadát zárta a Gyulai Várszínház

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. augusztus 19. 20:12
Elek Tibor: történetének legsikeresebb évadát zárta a Gyulai Várszínház
Idén Szabó K. Istvánt, Őze Áront és Szilágyi Enikőt díjazná a teátrum

A Gyulai Várszínház 58 éves történetének leggazdagabb, legsokszínűbb, legtartalmasabb és – a nézőszámot, a jegyárbevételt, illetve a szakmai érdeklődést tekintve – a legsikeresebb évadát tudhatja maga mögött – fogalmazott Elek Tibor igazgató csütörtöki évadértékelő sajtótájékoztatóján. A direktor egyúttal bejelentette: a teátrum nívódíjaira Szabó K. István rendezőt, Őze Áron rendezőt és Szilágyi Enikő színművésznőt terjesztette fel a színház művészeti és társadalmi tanácsadó testülete.  

Görgényi Ernő polgármester és Elek Tibor igazgató

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Elek Tibor kiemelte: június 25. és augusztus 19. között, 55 nap alatt csaknem 60 programot valósítottak meg; a magyar színházi kultúra gazdagságának, sokszínűségének, legkülönbözőbb értékeinek bemutatására törekedtek.

Emlékeztetett: az évad hivatalos kezdete előtt, június 5-én a Művészeti Fesztiválok Szövetségével komolyzenei koncertet is rendeztek Grand Opening címmel, egy országos akció keretében.

Elmondta, az évad programjában hat fesztivál szerepelt: a Shakespeare Fesztivál, az Erdélyi Hét, a Szabó Magda Napok, a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, a Vár Blues Fesztivál és a X. Irodalmi Humorfesztivál.

Kifejtette, idén hat bemutatót láthatott a közönség, közülük négy kortárs magyar művek ősbemutatója volt. Négy darabot – a Hamlear, a Két úr szolgája, a Két Hold világa és Az ajtó című előadást – koprodukciós partnerekkel valósítottak meg, a Mi lennék nélküled? és a Shakespeare 37-ből három című felolvasószínházi előadás pedig saját produkció volt. A direktor arról is beszámolt, hogy öt bemutatót tovább játszanak, a Mi lennék nélküled? című előadást a Gyulai Várszínház „forgalmazza” majd.

Hangsúlyozta: az évadot műfaji sokszínűség jellemezte, történelmi drámák, kortárs színjátékok, musicalek, vígjátékok, gyerekdarabok, kortárs táncszínházi előadások, koncertek, vígopera, moralitásjáték és utcaszínházi előadások várták a közönséget, de tudományos konferenciákat, workshopokat, kiállításokat és könyvbemutatókat is tartottak. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a Hamlear című drámát a Gondolat Kiadóval közösen adta ki a teátrum.

Az igazgató aláhúzta: világhírű rendezők, Silviu Purcărete és Mundruczó Kornél előadásait is műsorukra tűzték, és neves operaénekesek, színművészek is szerepeltek Gyulán. Hozzátette: az évad sikerét a kritikák nagy száma is mutatja.  

Közölte: a rendelkezésre álló adatok alapján a nézőszám elérheti a 15-16 ezer főt, a jegyárbevétel pedig – a tavalyi 12 millió 200 ezret túlszárnyalva – meghaladja a 20 milliót. Hozzátette: a gyulai önkormányzat működési támogatásának kiegészítésére 13 pályázatot nyújtottak be, az azokból befolyt bevételek meghaladják az üzleti tervükben szereplő összeget.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte: a gyulai turizmusban meghatározó szerepet betöltő teátrum a járványügyi helyzet okozta nehézségek ellenére is magas színvonalon szervezte meg és bonyolította le az évadot.

Kifejtette, az Elek Tibor által megálmodott Erdélyi Hét és az egy-egy neves szerzőt középpontba állító minifesztiválok tovább gazdagították a színház nyári programkínálatát, és előbbinek köszönhetően a teátrum találkozóhelye lett az erdélyi társulatoknak. A Gyulai Várszínház nemcsak játszóhely, hanem szellemi alkotóműhely is – fogalmazott.

Elek Tibor a sajtótájékoztatón bejelentette: a gyulai önkormányzat és a Gyulai Várszínház által alapított Sík Ferenc-díjra a színház művészeti és társadalmi tanácsadó testülete Szabó K. István rendezőt jelölte, aki a Szabó Magda Az ajtó című regényéből készített színpadi adaptációt vitte színre „invenciózus módon, az eredeti mű szellemiségét, értékeit korszerűen közvetítve”.

A gyulai önkormányzat által alapított Havasi István-díjra Őze Áront terjesztették fel Győrei Zsolt és Schalachtovszky Csaba Hamlear című darabjának „eredeti és kiemelkedő színvonalú” rendezéséért.

A Gyulai Várszínház Őze Lajos-díját Szilágyi Enikő színművész kaphatja meg a Mi lennék nélküled? című előadás létrehozásáért és az abban nyújtott kiemelkedő alakításáért.

A nívódíjak odaítéléséről a gyulai képviselő-testület dönt majd.

A direktor azt is elmondta: a Gyulai Várszínház leghűségesebb nézőjének Felföldi Margitot választották.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)