Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kezdődhet fáink zöldmetszése!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. augusztus 01. 07:00
Kezdődhet fáink zöldmetszése!
Leérett a kajszibarack

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A kajszibarackszüretnek lassan vége, megkezdhetjük a zöldmetszést, mellyel növelhetjük fáink termőképességét. Ha a hajtások egyharmadát levágjuk, hozzájárulunk a visszamaradt rügyállomány fejlődéséhez.

Amennyiben megmetsszük fáinkat, a termőrügyek nagyobb mennyiségű tápanyagot kapnak. Ez – az időjárás mellett – döntően befolyásolhatja a jövő évi termést. A beteg, letöredezett ágakat és hajtásokat is vágjuk le, ne csúfítsák el a fánkat. A kajszibaracknál előfordulhat, hogy a visszavágások helyén nagy mennyiségű vízhajtás tör elő. Ezeket is távolítsuk el a vastagabb ágakról. Ha így járunk el, ősszel már nem is kell metszenünk.

Az őszibarackfák nagy része még ezután hoz termést, de később ezeknél is hasonlóan járhatunk el. A nagyra nőtt és a koronabelsőbe törekvő hajtásokat is vissza-, illetve levághatjuk a termőrügyek erősítése végett. Metszés után tanácsos a permetezés és a sebfelületek lefedése. A gombák, a baktériumok és a rovarkártevők ellen rövid várakozási idejű szerrel védekezzünk. Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy még ültethetünk burgonyát, vethetünk salátát, kaprot, spenótot a kertünkbe.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)