Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az eszközbeszerzéssel befejeződött a Stefánia-szárny felújítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. július 16. 15:00
Az eszközbeszerzéssel befejeződött a Stefánia-szárny felújítása
Az épületet hétfőtől, hétköznapokon 15 és 17 óra között ingyen nézhetik meg a gyulai lakcímkártyával rendelkezők

Lezárult az eszközbeszerzés, ezzel befejeződött az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának rekonstrukciója – jelentette be Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója július 16-án, az épület sajtóbejárásán.

kovács józseffekete-dombi ildikó és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő elmondta: az építési munkálatok már korábban befejeződtek, ezt követően Gyula Város Önkormányzata 60 millió forintot biztosított az eszközbeszerzésre, amely folyamat most szintén lezárult.

– Egy különleges dolog épült, amelyet gyulaiak építettek a gyulaiaknak – fogalmazott a polgármester, hiszen a Stefánia-szárny felújítására a fürdővárosi önkormányzat nyerte el az európai uniós forrást, a közbeszerzési eljárás nyertese is egy gyulai cég lett, a Futizo Kft., valamint nyolc további helyi vállalkozás dolgozott az épületen.

Hozzátette: a kormány is támogatta a projektet, amely 250 millió forinttal többe került, mint amennyi a támogatás összege volt. A kormány ezt indokolt költségnövekedésnek minősítette, az önkormányzatnak megtérítette. A felújítás teljes költsége 954 millió forint volt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hangsúlyozta: egyedi érték jött létre, hiszen az egész Alföldön nincs még egy valódi kastélyban kialakított bálterem, amely belsőépítészetét tekintve korhű és hiteles, ugyanakkor 21. századi technikával van felszerelve.

A bálterem alkalmas esküvők, konferenciák, hangversenyek megtartására. A Stefánia-szárnyhoz tartozik még egy csemegetár, ahol szintén lehet rendezvényeket tartani, bár kisebb létszámmal, valamint egy gasztrotörténeti látványkonyha, ahol főzőtanfolyamokon is részt vehetnek majd az érdeklődők. A beruházás

A polgármester kiemelte: terveznek még kisebb munkálatokat, de a Stefánia-szárny felújításának lezárultával befejeződött az Almásy-kastély rekonstrukciója.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács József visszaemlékezett, hogy az AquaPalota alapkövének letételekor körbejárták az Almásy-kastély területét, amely még egészen más képet mutatott akkor, mint most.

Mint mondta, kiemelendő, hogy az Almásy-kastély az ország talán egyedüli olyan látogatóközpontja, amely rentábilisan működik, ehhez pedig tevékenyen „hozzájárulhat” a felújított mellékszárny is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hétfőtől péntekig 15 és 17 óra között ingyenesen tekinthetik meg a Stefánia-szárnyat a gyulai lakcímkártyával rendelkezők – tudtuk meg Fekete-Dombi Ildikótól.

Hozzátette: Szilágyi Sándor történész minden nap 17 és 18 órától tart tárlatvezetéseket, amelyeken gasztrotörténeti érdekességeket hallgathatnak meg a vendégek, és megismerhetik Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániát, a szárny névadóját. A tárlatvezetésre minden nap 16 óráig lehet regisztrálni a kastély ajándékboltjában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)