Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ítélkezési szünet kezdődött a Gyulai Törvényszéken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. július 15. 13:00 • Frissítve: 2021. július 16. 13:00
Ítélkezési szünet kezdődött a Gyulai Törvényszéken
A szünet július 15-től augusztus 20-ig tart

Ítélkezési szünetet tartanak az ország bíróságain július 15-től, a bíróságok napjától augusztus 20-ig – tájékoztatta lapunkat a Gyulai Törvényszék.

Kiemelték: a bíróságok napját 2001 óta ünneplik minden év július 15-én, mert 1869-ben ezen a napon hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikket. Ez a jogszabály a magyar igazságszolgáltatás egyik meghatározó állomása volt, ugyanis szétválasztotta a közigazgatást és az igazságszolgáltatást” – írták. Ezen a napon nincs személyes ügyfélforgalom a bíróságokon. 

Az ítélkezési szünet augusztus 20-ig tart, a polgári ügyekben erre az időszakra – bizonyos törvényi kivételektől eltekintve – nem lehet tárgyalást kitűzni.

A szünet ideje alatt a bíróságok a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva állnak, a bírósági kezelőirodák ezen időszakban is változatlanul tartanak ügyfélfogadást, így az ügyfelek intézhetik bírósági ügyeiket, benyújthatják a beadványaikat, felvilágosítást kérhetnek, és az iratokba is betekinthetnek. 

A polgári perrendtartásban előírt általános szabályok szerint az ítélkezési szünet időtartama nem vehető figyelembe az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidők számításakor. A jogszabály ugyanakkor több kivételt is meghatároz, ezek során nem lehet figyelmen kívül hagyni a szünet idejét. 

A büntető ügyszak esetén az ítélkezési szünet időtartama a határidők számítását nem érinti, és a tárgyalások kitűzését befolyásoló eljárásjogi előírás vagy a tárgyalások kitűzésére és megtartására vonatkozó korlátozás nincs.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)