Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vádemelés a csaló ellen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2021. július 05. 15:30
Vádemelés a csaló ellen
Az orosházi férfi jogosulatlanul vett igénybe fogyatékossági támogatást

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 35 éves büntetett előéletű, orosházi férfi ellen, aki 2012 és 2019 között jogosulatlanul vette igénybe a fogyatékossági támogatást – közölte a Békés Megyei Főügyészség.

A közleményből kiderül, a férfi részére a 2006. november 20-án kelt határozatával havi 20.640 forint összegű fogyatékossági támogatást állapított meg az államkincstár. A határozat alapjául egy 2006. november 9-én kelt szakvélemény szolgált, amely a vádlottat alacsony intelligenciahányadossal rendelkező értelmi fogyatékos személynek minősítette. A szakvélemény szerint a vádlott önkiszolgálási képessége hiányzik, állapotában a fogyatékossági támogatásra való jogosultság szempontjából változás nem várható, így felülvizsgálata nem szükséges.

A valóságban a szakvélemény ezen megállapításai a vádlottnak a vizsgálaton tanúsított markáns viselkedésjegyeire, illetve kooperációjának hiányára és tüneteltúlzó eljárására vezethetők vissza. A vádlott a fogyatékossági támogatás jogosulatlan megszerzése érdekében az eljáró orvosszakértői bizottságot tévedésbe ejtette, melynek eredményeként részére a fogyatékossági támogatás havonként folyósításra került. A férfi a cselekményt rendszeres vagyoni haszonszerzésre törekedve követte el.

A vádlottal szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult nyomozás során sor került a terhelt elmeállapotának a megfigyelésére, melynek alapján a szakértők jelezték a súlyos fogyatékosság hiányát, és kezdeményezték a fogyatékossági támogatásra való jogosultság soron kívüli felülvizsgálatát. A fogyatékossági támogatás folyósítását 2019. január 31-től megszüntették. A férfi 2012. január 1. és 2019. január 31. között a bűncselekmény elkövetése révén 1.949.416 forinttal gazdagodott jogosulatlanul.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)