Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Óránkénti lövésekkel emlékeznek Gyulán a várostrom kezdetére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • MAGAZIN • 2021. július 02. 08:35
Óránkénti lövésekkel emlékeznek Gyulán a várostrom kezdetére
Szabó Árpád hagyományőrző korhű lőfegyverekkel ad le lövéseket a gyulai vár fokáról

Idén lesz 455 éve, hogy megkezdődött, a gyulai vár 1566-os ostroma. A várvédők Kerecsényi László kapitány vezetésével több mint két hónapig tartották az erődítményt a tizenötszörös túlerővel szemben. Immár hagyomány, hogy július 2-án tisztelgő lövésekkel emlékeznek az erődítmény történetének legfontosabb eseményére – tájékoztatta lapunkat Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

Óránkénti lövésekkel emlékeznek Gyulán a várostrom kezdetére

Fotó: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

Mint megtudtuk, az eseményen Szabó Árpád hagyományőr 9 és 17 óra között minden egész órában korhű lőfegyverekkel ad le tisztelgő lövéseket a vár gyilokjárójáról a rendezvénytér irányába. A szervezők a lövések között a vár lovagtermében viselet- és fegyverbemutatót is tartanak.

„A hatvanhárom napon át tartott ostrom, amely többnapos tárgyalást követően a vár feladásával ért véget. A védők 1566. szeptember 2-án dél tájban kezdték meg a kivonulást. Gyulától egy mérföldre járhattak, amikor – a megállapodás ellenére – az oszmán katonaság a kivonulókra tört. Kerecsényit elfogták, Nándorfehérvárra hurcolták, majd hamarosan ki is végezték. A vár feladása abban a korban árulásnak számított, ám azzal, hogy több mint két hónapig védte Gyulát külső segítség és felmentés reménye nélkül, az erődítményt pedig az oda beszorult, víz nélkül maradt és járvány tizedelte civil lakosság védelme érdekében adta fel, Kerecsényi László megérdemli, hogy hősként gondoljunk rá” – olvasható a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)