Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a 21. Körös-völgyi Sokadalmat és a Gyulai Várszínház 58. évadát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. június 25. 22:00
Megnyitották a 21. Körös-völgyi Sokadalmat és a Gyulai Várszínház 58. évadát
A népművészeti fesztivál és a teátrum is számos programmal várja a látogatókat

Hivatalosan is megnyitották a 21. Körös-völgyi Sokadalmat és a Gyulai Várszínház 58. évadát június 25-én. A megjelenteket Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő, Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója köszöntötték.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő azzal kezdte köszöntőjét, hogy néhány hónappal ezelőtt még nem gondolta volna senki, hogy ennyien lehetünk a Körös-völgyi Sokadalom és a Gyulai Várszínház megnyitóján, amelyek nélkül elképzelhetetlen a gyulai nyár.

Hangsúlyozta: a nemzeti, kulturális értékeinket nem nekünk kell kitalálnunk, de fel kell ismernünk azokat, ebben pedig segítséget nyújtanak nekünk a művészek és művészetek.

A művészetek változnak, a kifejezés pedig sokféle formát ölthet, a Gyulai Várszínház pedig ezt a sokféleséget igyekszik megmutatni a nézőknek évről évre – tette hozzá.

kovács józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A Körös-völgyi Sokadalom méltó partnere a várszínháznak, ők a hamisítatlan népművészeti értékekkel teszik ugyanezt – mondta a polgármester.

Kovács József kiemelte: 58 évvel ezelőtt indult el egy kezdeményezés, amely az azóta eltelt időben az ország kulturális és turisztikai fővárosává emelte Gyulát.

Mint mondta, a Körös-völgyi Sokadalom azért is különleges, mert összeköt minket határon túli testvéreinkkel, a Gyulai Várszínház programja pedig mind az 58 évadban színvonalas és változatos volt, ahol fellépett az összes művész, akit kitüntettek a Nemzet Színésze címmel.

kocsis klára

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-alföldi régió élő népi kultúrájának legjelentősebb seregszemléje – fogalmazott Kocsis Klára.

A fesztiválon három napon keresztül népi kézműves mesterek árusítják portékáikat, néptáncosok ropják a színpadon, a jó hangulatról pedig a népzenészek gondoskodnak – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a rendezvény hű maradt alap gondolatához, hogy a népművészetet művelők és szeretők nagy családja találkozhasson egymással.

elek tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elek Tibor úgy fogalmazott, hogy a történelmi fürdőváros és a magyar kultúra fővárosa elnevezések mellett érdemes lenne bevezetni a kulturális turizmus fellegvára megnevezést is, hiszen egyetlen olyan magyar város sincs, amely egy csomagban ennyi kulturális értéket tudna kínálni az ott élőknek, valamint az oda látogatóknak, mint Gyula.

Aláhúzta: arra törekeszenek, hogy megőrizzék a Gyulai Várszínház értékeit, de tovább is fejlesszék, meg is újítsák azokat, valamint arra is, hogy a magyar színházi sokszínűségét, legkülönbözőbb értékeit hozzák Gyulára, így lesz ez ebben az évadban is, amely a teátrum fennállásának talán legsokszínűbb programját kínálja idén.

A megnyitó zárásaként – szokás szerint – felhúzták a várszínház zászlaját a vár falára.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)