Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Görgényi Ernő első fokon pert nyert Galbács Mihály ellen

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. június 25. 13:07
Görgényi Ernő első fokon pert nyert Galbács Mihály ellen
A rágalmazási ügy ítéletét tegnap hirdették ki

Ahogy korábban lapunk is megírta, tegnap az ítélethozatallal folytatódott Görgényi Ernő polgármester és Galbács Mihály önkormányzati képviselő pere a Békéscsabai Járásbíróságon. Utóbbit a bíróság bűnösnek találta három rendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt. A perről és a döntésről a városvezető sajtótájékoztatót tartott június 25-én.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta: Galbács Mihályt a bíróság egy évre próbára bocsátotta, és kötelezték a bűnügyi költség megfizetésére.

A per előzményei 2019-re vezethetők vissza, amikor Galbács rágalomhadjáratot indított a városvezető ellen, belekeverve a családját is.

Kifejtette: a rágalmazó hadjárat elbukott az önkormányzati választáson, ahol az ellenzék nagy része elhatárolódott az egykori alpolgármestertől, aki a polgármesteri és egyéni képviselői választást is elveszítette.

A bírósági tárgyalás során érdekes részletek kerültek napvilágra az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban – fogalmazott a polgármester. Az egyik tanú elmondta, hogy amikor Galbács Mihályról elkészült a videófelvétel, amelyben elmondta a rágalmakat, a felvételek során korábbi, baloldali városvezetők is jelen voltak, sőt, egyikük szintén nyilatkozott, de ez később nem került be a kész anyagba. Görgényi Ernő hozzátette, ezek a politikusok, vélhetően kockázatot láthattak abban, hogy mi lesz, ha a képviselő korrupciógyanús ügyei napvilágra kerülnek, így eltávolodtak tőle.

A polgármester emlékeztetett: Galbács Mihályt 2018-ban kizárták a Fidesz-frakcióból, és megfosztották a gazdasági tanácsnoki tisztségétől, amelynek egyik oka a gyulai futballcsapat elnökeként folytatott korrupciógyanús tevékenysége volt. Ezután indította el lejárató kampányát, amelynek része volt az a huszonhárom oldalas kiadvány is, amelyet a választás előtt számos gyulai háztartásba eljuttatott – mondta a polgármester.

Galbács Mihály többször elmondta, hogy már 2018-ban rájött, hogy milyen visszaélések vannak a beruházásokkal kapcsolatban, mégis megszavazta 2019 júniusában, hogy Görgényi Ernő legyen a Fidesz polgármester-jelöltje Gyulán, később pedig, egészen 2019 szeptemberéig, minden olyan előterjesztést megszavazott, amely a gyulai beruházásokkal és közbeszerzésekkel, illetve a közbeszerzési bizottság tevékenységével voltak kapcsolatosak.

A bíróságon, a valóságbizonyítási eljárás során Galbács Mihály nem tudta bizonyítani a kiadványban szereplő vádakat, sem a visszaélésekkel, sem a polgármester személyével kapcsolatosakat.

A városvezető hozzátette, a képviselő és védője bejelentették, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, így az ügy másod fokon folytatódni fog.

Lapunk kérdésére elmondta: Galbács Mihály azzal próbál védekezni, hogy az enyhe ítélet, amelyet kapott, az ártatlanságát bizonyítja, pedig arról van szó, hogy a bíróság nem csupán a cselekmény tárgyi súlyát értékeli a büntetés kiszabása során, hanem az elkövető személyével kapcsolatos tényezőket is – a képviselő 70 éves és büntetlen előéletű –, ezért úgy gondolja, jogszerű az enyhe ítélet.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)