Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fiatal virtuózok az Erkel Ferenc Társaság koncertjén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. június 19. 13:00
Fiatal virtuózok az Erkel Ferenc Társaság koncertjén
Erkel-ösztöndíjasok léptek fel az Almásy-kastély parkjában

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Három Erkel-ösztöndíjas gyulai fiatalnak, Szegedi Réka Pannának, Rózsa Kittinek és Pusztaszegi Ákosnak rendezett hangversenyt az Erkel Ferenc Társaság június 18-án a gyulai Almásy-kastély parkjában.

Az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjat 2018-ban a helyi tehetségek támogatására alapította a gyulai képviselő-testület Görgényi Ernő polgármester javaslatára. Az ösztöndíjasoknak az Erkel Ferenc Társaság biztosít fellépési lehetőséget koncertjein.

Szegedi Réka Panna 2011-ben a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte zenei tanulmányait, jelenleg a Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 11. osztályos tanulója. Úgy tervezi, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem muzikológia szakán vagy a Krakkói Zeneakadémia Régizene Tanszékének blockflöte szakán tanul tovább. 

Szegedi Réka Panna

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Rózsa Kitti szintén a helyi zeneiskolában kezdte tanulmányait, majd a Békéscsabai Bartók Béla Zenei Szakközépiskolában és a Budapesti Bartók Béla Zenei Szakközépiskolában tanult énekelni. Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán folytatta, jelenleg mesterszakos operaénekes hallgató. Emellett több neves operaénekes kurzusán is részt vett.  

Pusztaszegi Ákos ugyancsak a gyulai művészeti iskolában kezdett zenét tanulni, a választott hangszere a trombita volt. A budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium elvégzését követően felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, jelenleg is itt tanul.

Rózsa Kitti

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az Almásy-kastély parkjában rendezett koncerten Mozart, Vivaldi, Haydn, Telemann, Massenet, Mascagni és Erkel művei hangzottak el Somogyváry Ákos karnagy vezényletével. Közreműködött Gál Csaba zongoraművész, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és az Erkel Ferenc Vegyeskar.

A hangversenyhez kapcsolódóan bemutatták a nagyközönségnek azt az öt, Erkel Ferenc hagyatékából származó tárgyat, amelyet Szőnyi Martha ajánlott fel az Erkel Ferenc Múzeum javára, és átadták az Erkel Ferenc Társaság Tiszteletbeli Tagja címeket azoknak, akik sokat tettek az Erkel-életmű megőrzéséért, a zeneszerző munkásságának megismertetéséért.

Pusztaszegi Ákos

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Tiszteletbeli tagnak választották Tóth Lászlót, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnökét, Becze Szilviát, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetőjét, Batta András Erkel Ferenc-díjas, Széchenyi-díjas magyar zenetörténészt, a Magyar Zene Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, valamint posztumusz az idén elhunyt Bencze Izabellát, a Magyar Rádió Közalapítvány ellenőrző testületének egykori elnökét, a Közszolgálati Közalapítvány volt kurátorát.

A hangverseny a himnusz közös eléneklésével zárult. 

Az Erkel Ferenc Társaság a koncert másnapján, június 19-én tartotta ötévente esedékes tisztújító közgyűlését, melyen egyhangú szavazással erősítette meg tisztségében Somogyváry Ákos elnököt, Dézsi János alelnököt és Sós Juditot, a társaság titkárát. Ismét az elnökség tagja lett Perlaki Attila, Áchim Erzsébet, Görgényi Ernő, Kassai István, Németh Csaba és Regele Piroska.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)