Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ősszel indulnak el az erdőtelepítési munkálatok a város déli külterületén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. június 08. 14:16
Ősszel indulnak el az erdőtelepítési munkálatok a város déli külterületén
A Kálvária mögött 9,84 hektár tölgyerdőt ültetnek el, őshonos elegyfajokkal vegyítve

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Ősszel indul Gyula város déli külterületének erdőtelepítési programja – tájékoztatta lapunkat Görgényi Ernő polgármester június 8-án a helyszínen.

Görgényi Ernő emlékeztetett: még 2019 nyarán tartottak sajtótájékoztatót Ökrös István és Veres András önkormányzati képviselőkkel arról, hogy zöld gyűrűt alakítanának ki a város körül azzal, hogy a város déli külterületén folytatják az erdőtelepítési programot.

Kiemelte: Gyula városához összesen 23 416 hektár külterület tartozik, amelyből 4 253 erdő. Békés megye erdőinek közel fele Gyula közigazgatási területén található.

Mint mondta, a Kálvária mögött található egy jelentős méretű önkormányzati terület, itt szeretnének először erdőt telepíteni, ehhez 2020. június 26-án kapták meg az engedélyt a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivataltól 14,31 hektár területre. A helyszínt már korábban bekerítették, ezzel biztosítva, hogy a facsemetéket ne legelhessék, taposhassák le a vadak.

A városvezető hozzátette: benyújtottak egy támogatási kérelmet is az Európai Vidékfejlesztési Alaphoz, amely alapján az önkormányzat több mint 145 ezer euró – körülbelül 50 millió forintot – támogatásban részesült. Mint mondta, ezt a pénzt nem egyszerre, hanem részletekben kapja meg az önkormányzat, utólagos finanszírozással.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– 2021 őszén tudjuk elkezdeni a munkát, 9,84 hektáros tölgyerdőt ültetünk el, amelyet őshonos elegyfajokkal gazdagítunk. Erdészeti szempontból nagyon fontos, hogy ne egy homogén tölgyerdő jöjjön létre, az elegyfajok gazdagítják a biológiai diverzitást, valamint ellenállóbbá teszik az erdőt – fogalmazott Görgényi Ernő.

A polgármester hangsúlyozta: az ültetés után 12 évig tart az erdő ápolási időszaka, az erdészeti hatóság követni is fogja a munkálatokat ebben az időszakban, majd ezután igazolhatják a műszaki befejezettséget. Ebben az időszakban Gyula Város Önkormányzata lesz az erdőgazdálkodó, az ápolás költségét az elnyert pályázati támogatásból minden évben megtérítik a városnak.

Megtudtuk, hogy először a jövő év során kérhet az önkormányzat kifizetést az elnyert támogatásból, ez a telepítést, a járulékos költségeket, az első évi ápolást, valamint az őshonos elegyfajok beszerzésének költségeit fogja fedezni.

Görgényi Ernő elmondta azt is, hogy természetesen folytatni fogják az erdősítést, az év során, június 30-ig, egy újabb, 2,77 hektáros terület erdősítésére nyújtanak be pályázatot.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A telepítést ősszel kezdik el, addig is talajelőkészítési munkálatok zajlanak, a területet már egyszer feltárcsázták, az ültetésig pedig még kétszer elvégzik ugyanezt, majd elültetik a származásigazolással ellátott makkokat elültetni. A tervezéssel Puskás Lajos nyugalmazott erdőmérnököt bízták meg.

Hozzátette: a veszélyhelyzet ideje alatt, amikor a képviselő-testület hatáskörét a polgármesterek gyakorolták, akkor hozott egy döntést – amelyet a grémium véleményezett és támogatott –, miszerint 4,8 millió forint biztosít a talajelőkészítésre, a makkvásárlásra, azok elültetésére, a kerítés javítására, az engedélyeztetésre, tehát megvan a fedezet a munkálatokra, amely a pályázati forrás által jövőre megtérül.

A polgármester aláhúzta: nem ez az egyetlen erdősítés, amelyet az ősszel elvégeznek, hiszen az Airbus-gyár helyén volt egy 2,36 hektáros erdő, amelyet az iparfejlesztés miatt kitermeltek, ennek a helyére 3,5 hektár erdőt telepítenek az eleki út mentén, a szennyvíztelep mellé.

Mint mondta, ehhez pályázati támogatás nem jár, ezt önerőből, az Airbus-gyár telkének eladásának árából finanszírozzák, a munkálatok itt összesen 5,7 millió forintba fognak kerülni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)