Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emléktáblát kapott Gyulán a hősi halált halt Krisán Gábor

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. május 27. 18:23
Emléktáblát kapott Gyulán a hősi halált halt Krisán Gábor
A gyulai katona a második világháborúban vesztette életét

Kónya István és Zeller Zoltán leleplezi Krisán Gábor emléktábláját 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Emléktáblát avattak a második világháborúban hősi halált halt gyulai karpaszományos címzetes tizedes, Krisán Gábor tiszteletére május 27-én a Gyulai Szakképző Centrum Szent István utcai épületének falán a magyar hősök emlékünnepe alkalmából.

Kónya István alpolgármester beszédében emlékeztetett: az elesett magyar hősök emlékezetét 1917-ben iktatták törvénybe, az ezt kibővítő, 1924-ben született törvénycikkben pedig a hősök emlékünnepeként jelölték meg minden év május utolsó vasárnapját. Hozzátette: az ünnepet 1945 után nem tartották meg, a rendszerváltozás óta azonban újra megemlékeznek országosan a két világháborúban hősi halált halt katonákról.

Kiemelte, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma a fürdővárossal együtt az ország hét településén tartott egy időben ünnepséget.

A Gyulán állított emléktábla Krisán Gábor karpaszományos címzetes tizedes előtt tiszteleg, aki 1941. augusztus 13-án halt hősi halált, és bátorságáért, önfeláldozó helytállásáért az országban tizedikként kapta meg a Magyar Arany Vitézségi Érmet.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az alpolgármester felidézte: a gyulai születésű katona a 3. gépkocsizászlóalj 2. századánál teljesített szolgálatot, amely 1941 augusztusában a keleti hadműveleti területen, a Bug folyó mentén nyomult előre. A műveletek során a század heves tüzérségi elhárító tüzet kapott, és a tűztámogatás alatt orosz ellentámadás bontakozott ki.

Krisán Gábor önként vállalkozott arra, hogy az orosz tüzérségi figyelőt megközelíti. Bár 150 méterre a magaslattól fejlövés érte, a figyelőt és a közelben lévő gyalogságot puskatűzzel és kézigránáttal sikerült leküzdenie, így az orosz tüzérség irányítás nélkül maradt, a támadás pedig elakadt. A gyulai katonát Szuhoj-Jelanec főterén temették el.

Kónya István azt is elmondta, az egykori magyar királyi honvédhuszár-laktanya falán elhelyezett tábla a 65. a gyulai emléktáblák sorában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Zeller Zoltán főhadnagy beszédében úgy fogalmazott: a gyulai katona a legdrágábbat, az életet adta a hazáért.

Felidézte, a harctéri érdemeket már a 18. századtól kezdve vitézségi érmekkel díjazták. Kifejtette, a második világháború idején a legmagasabb presztízsű legénységi kitüntetés a Magyar Arany Vitézségi Érem volt, amelyet 1945-ig a mintegy egymillió magyar katona közül mindössze negyvenen kapták meg, köztük Krisán Gábor.

Aláhúzta, akik kiérdemelték a magas kitüntetést, azok messze a kötelességükön, a maximálisan elvárhatón felül teljesítettek, sokszor az életüket is feláldozták.

„Csak eleink tegnapi példáiból születhetnek meg a holnap hősei” – fogalmazott beszéde végén a főhadnagy.

Az emléktáblát Kónya István és Zeller Zoltán leplezte le. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)