Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megtisztították a Kohán-sírt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. április 28. 14:00
Megtisztították a Kohán-sírt
A munkálatokat a Gyulai Városbarátok Körének tagja, Lovász József végezte el

Lovász József kőfaragó mester a Kohán-síremlék mellett

Fotó: Városbarát Hírek 

Megújult Kohán György Kossuth-díjas gyulai festőművész síremlékének régi műkő lapja, a munkálatokat a Gyulai Városbarátok Körének tagja, Lovász József végezte el áprilisban.

Durkó Károly önkormányzati képviselő, a Városbarátok elnöke emlékeztetett: a Széri-Varga Géza szobrászművész által készített Kohán-síremléket tavaly októberben avatták fel a nagyrománvárosi ortodox temetőben. Lovász József kőfaragó mester a síremlék régi, fekete-fehér szemes műkő lapjait csiszolta és tisztította le tavasszal, hogy a teljes sír megújulhasson.

– Fontosnak tartjuk, hogy azok a személyek, akik teljesítményükkel, munkájukkal öregbítették városunk hírnevét, ne vesszenek a feledés homályába – fogalmazott lapunknak Durkó Károly. Kiemelte: Kohán György maradandót alkotott a 20. századi magyar képzőművészetben.

A Gyulai Városbarátok Köre nem először újított fel leromlott állapotú sírokat, korábban Dobos István országos hírű pilóta, valamint József Dezső és Szilágyi István festőművészek sírhelyét hozták rendbe.

A tagok a Szeretethíd nevű önkéntes program keretében az említett sírok mellett többek között Kóhn Dávid újságíró, helytörténeti író, városi birtoknyilvántartó és édesapja, Kóhn Barna sírját, valamint Misley Ervin fényképész sírhelyét gondozzák.

Durkó Károly utóbbiról elmondta: felújítása több millió forintba kerülne. Ennek kapcsán megjegyezte: az előző évi költségvetésben 3,5 millió forintot különített el a gyulai képviselő-testület a neves gyulaiak sírjainak rendbetételére, a járványhelyzet miatt azonban módosítani kellett a költségvetést.

– Remélem, a jövőben, talán már jövőre, lesz mód arra, hogy az értékvédelmi rendelet révén további sírok felújítását is elkezdjük – fejtette ki, hozzáfűzve, hogy civil szervezetük továbbra is megpróbálja karbantartani ezeket.

Fotó: Városbarát Hírek 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)